Evenimentul Istoric > Articole online > Moscova a reconstituit celebra paradă militară din 1941, în Piaţa Roşie
Articole online

Moscova a reconstituit celebra paradă militară din 1941, în Piaţa Roşie

Cadeţi din şcolile militare, efective ale Ministerului Apărării, precum şi 60 de călăreţi ai regimentului de cavalerie al preşedintelui Vladimir Putin au reconstituit parada militară din 1941, desfăşurată la acea vreme pentru a marca aniversarea Revoluţiei Bolşevice din 1917 şi la care au participat 28.500 de soldaţi.

Atunci, soldaţii au plecat atunci direct pe front pentru a lupta împotriva naziştilor ajunşi în apropierea capitalei ruse. Mulţi dintre cei care au defilat atunci în Piaţa Roşie au fost ucişi în lupte ulterior, scrie Moscow Times.

O reconstituire

După aproape 80 de ani, cea mai renumită piaţă din Moscova a găzduit din nou această paradă militară, dar de data aceasta a fost vorba doar despre o reconstituire.

Defilarea a fost precedată de un spectacol, la care au participat 600 de artişti, cu cântece patriotice, reprezentaţii teatrale şi imagini din timpul războiului proiectate pe un ecran gigantic montat în faţa tribunei de onoare, ceremonia fiind condusă de primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Circa 40 de blindate, camioane, piese de artilerie şi motociclete din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv emblematicul tanc T-34, pumnul de fier al armatei sovietice, au defilat în Piaţa Roşie.

Alături de autorităţi civile şi militare s-au aflat veterani din Marele Război pentru Apărarea Patriei, cum est numit în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu trupele germane practic la porţile Moscovei, parada militară de la care se împlinesc 78 de ani a fost, conform multor istorici, determinantă pentru apărarea capitalei, întrucât ea a ridicat moralul armatei sovietice.

Pentru a deruta inamicul, parada fusese anunţată pentru ora zece dimineaţa, dar s-a desfăşurat două ore mai devreme, fiind astfel prevenite atacurile aeriene.

În acea zi, pentru prima dată după mult timp, Kremlinul a renunţat la măsurile de camuflaj şi a aprins stelele din vârful turnurilor sale.

Bătălia Moscovei, începută pe 30 septembrie 1941 şi terminată pe 20 aprilie 1942, s-a soldat cu circa o jumătate de milion de morţi.

Armata sovietică, ale cărei pierderi de vieţi omeneşti au fost aproape duble faţă de cele ale armatei germane, a reuşit să dejoace planurile lui Hitler de a cuceri Moscova şi a obligat trupele Wehrmacht-ului să se replieze la 150-300 de kilometri de capitală.

”A fost prima noastră victorie strategică asupra Wehrmacht-ului”, a scris în memoriile sale mareşalul Gheorghi Jukov, considerat de mulţi istorici drept principalul artizan al victoriei sovietice din Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Registration

Aici iti poti reseta parola