Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Moartea unui personaj cheie al lui Alexandre Dumas
Articole online

Moartea unui personaj cheie al lui Alexandre Dumas

Ali Pașa

Pe 5 februarie 1822, murea la Ianina, în Grecia ocupată de Imperiul Otoman, Ali Pașa de Ianina.

Tatăl său, Veli, fost guvernator de Delvina, murise în 1726. Moartea acestuia a ruinat în mare parte familia, ale cărei proprietăți au fost însușite de rude.

Fiul Ali reușește să recupereze averile tatălui său de la cei care le furaseră, îl asasinaseră pe fratele său și o închiseseră pe mama sa, Hamko, într-un harem.

Brutal și sângeros, Ali Pașa intră în conflict de mai multe ori cu suveranul său, sultanul de la Constantinopol. Acesta este însă nevoit să apeleze la el în războiul împotriva Austriei și îl numește ca recompensă Pașa de Trikalla (Tesalia).

Ali Pașa va cuceri el însuși și Ianina, capitala Epirului și a Albaniei, astfel încât, în 1807, devine independent de Înalta Poartă.

Se amestecă în războiul dintre francezii lui Napoleon și englezi, luând partea când a unora, când a altora.

În 1819, sultanul Mahmud al II-lea decide să-l aducă la ordine. Rebelul Ali Pașa răspunde incitându-i pe greci să se răscoale și să-și proclame independența. Apelul său va fi auzit, provocând o mare tulburare în Imperiul Otoman, încheindu-se în 1830 cu independența unei mari părți a Greciei.

Ali Pașa, deja octogenar, este asediat de o armată otomană aflată sub ordinele lui Hurșid Pașa în fortăreața din Ianina. Cade într-o capcană, lăsând să pătrundă în cetate un grup de pretinși emisari.

În final, lui Ali Pașa i se taie capul pentru trădare.

Acest episod ocupă un rol important în intriga romanului Contele de Monte Cristo al lui Alexandre Dumas.

Registration

Aici iti poti reseta parola