Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Moartea Măriucăi, eroina de 12 ani de la Mărășești
Articole online

Moartea Măriucăi, eroina de 12 ani de la Mărășești

Să vă explic, dragii mei, de ce se află aşezată acolo, la loc de mare cinste, printre osemintele celor jertfiţi în luptă.

Măriuca trăia în satul Răzoare, la casa bunicului ei, Ion Zaharia. Frontul a ajuns în dreptul satului lor şi acolo se dădea o cumplită bătălie între armata română şi cea germană.

S-a întâmplat ca soldaţii români să instaleze un post de observaţie tocmai în nucul cel înalt şi stufos din livada lui Moş Zaharia.

Dar nemții au început sa bombardeze nucul știind ca de acolo vin informații prețioase și un glonte a nimerit pe sergentul român care transmitea coordonatele dușmanilor.

Atunci, Măriuca s-a urcat în nuc printre crengile rupte; urmărea mişcările duşmanilor şi-i anunța pe cei de jos: „Să tragă mai la dreapta!… Aşa… acum e bine!”.

La câteva sute de metri de nucul Măriucăi, nemţi s-au oprit, loviți de artileria noastră. În momentul acela, românii au pornit contraatacul. Fremătând de bucurie, fetiţa striga de bucurie.

Dar când se bucura aşa, un glonţ tras de un duşman, care o observase, i-a străbătut pieptul. A amuţit şi a căzut din nuc. A mai auzit glasul românilor, răsunând printre explozii: „Uraaaa…La ataaaaac !!!!…”

Răsunau în văzduh şi în urechile și în sufletul Măriucăi, ca o nădejde, ca o mângâiere. Şi apoi n-a mai auzit nimic…

Românii au oprit atacul duşmanilor şi i-au respins mult înapoi.

Măriuca Zaharia şi-a împlinit o mare şi eroică datorie.

Acum înţelegeţi, dragii mei, de ce în Mausoleul de la Mărăşeşti, pentru Maria Ion Zaharia, fetiţa din nuc, s-a zidit o criptă de onoare şi un monument.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola