Evenimentul Istoric > Articole online > Boul este înjunghiat de Pumnalul 62, iar detectivul Petrosino moare ciuruit în Palermo
Articole online

Boul este înjunghiat de Pumnalul 62, iar detectivul Petrosino moare ciuruit în Palermo

Detectivul Joe Petrosino, care semăna la figură cu Mussolini, s-a născut în Italia și a emigrat în America împreună cu tatăl său.

După ce a fost, pe rând, lustragiu, măturător și polițist de stradă, a ajuns, datorită inteligenței și curajului, locotenent.

El se specializase în urmărirea mafioților. Într-o zi de iarnă, pe timpul prohibiției, s-a îmbarcat spre Italia în urmărirea a 15 mafioți, călătorind sub numele de Simon Volletrix, doar șefii săi știind unde plecase.

Dar în ziua când a părăsit Napoli ca să meargă la Palermo, patru telegrame au anunțat mafiei din Palermo sosirea sa.

A refuzat garda oferită de poliția din Palermo și plecase singur în munți după cei 15 mafioți. Acolo a cules informații despre cartelul criminal din Palermo unde a organizat o razie.

Când se îndrepta spre grădina Garibaldi ca să opereze o arestare, la intrare trei indivizi cu pistoale au ieșit din boscheți și l-au ciuruit.

Crima se desfăsurașe ziua în amiaza mare într-un cartier foarte populat… După o săptămână și sicilianul care îl ajutase a fost găsit mort, în altă grădină publică, cu două pumnale cu mânerul în formă de cap de câine (indigna Mafiei) înfipte vertical în piept.

Misterul morții lui Petrosino nu avea să fie lămurit vreodată.

Înainte să plece în Italia, prinsese doi capi ai mafiei americane, Morello și Lupo, și obținuse condamnarea lor la 20, respectiv 30 de ani.

De unde plecase tărășenia. Pe strada 11 colț cu Avenue D. din New Nork, niște copii care se jucau au găsit într-un butoi abandonat trupul unui tânăr gol și tăiat în bucăți.

Pe unul dintre obraji erau tăiate două cruci, iar limba îi era despicată. Semnele cu care mafia îi însemna pe trădători.

Mica Italie tremura în spatele ușilor zăvorâte.

Luând urma butoiului, polițiștii au ajuns în pivnița unui restaurant, care pe pereți avea însemnele mafiei. S-au făcut 12 arestări, printre care Giuseppe Morello și Ignazio Luppo, zis Lupul, Jomaso Petto, zis Boul etc.

Cum cercetările nu înaintau pe fir a intrat Petrosini căruia figura tânărului ucis îi amintea de cineva pe care îl văzuse la procesul unui falsificator de bani, Di Primo, care era închis la Sing-Sing.

Petrosini i-a arătat fotografia cadavrului, iar acesta l-a recunoscut pe nepotul său, Benedetto Mandinio, pe care îl trimisese la complicii săi din banda Morello ca să le ceară să-i plătească avocatul.

Di Primo i-a spus detectivului că nepotul său avea mereu asupra sa un ceas cu dungi pe capac. La Muntele de Pietate a aflat că ceasul era acolo adus de Petto Boul.

Așadar banda lui Petto făcuse crima. Cum „omerta” a funcționat perfect, mafioții au scăpat cu condamnări de doar opt luni.

„Pumnalul 62”

Di Primo în mafie purta numele „Pumnalul 62”, fiindcă fusese clasat al 62-lea la mânuirea cuțitului. El a jurat din închisoare că va răzbuna moartea nepotului.

Petto Boul, de teamă, fugise la Wilkes Barre, lângă New York.

Dar, în prima zi de libertate, Di Primo l-a descoperit și la ucis cu 62 lovituri de cuțit.

Pe complicele acestuia, Di Luca, l-a împușcat. Mult mai bogați, Lupo și Morello au pus preț pe capul lui Di Primo, care a fost găsit străpuns de pumnal.

Detectivul Petrosini bănuia că ei sunt autorii morali ai uciderii lui Di Primo și cum spuneam mai înainte îi înfundase pe zeci de ani…

Registration

Aici iti poti reseta parola