Misterul morții ”bărbatului în costum gri”. Pescuit din lac cu o ramă de jocuri de noroc legată de gât. Imagini care vă pot afecta

 

Avea 32 de ani și vecinii îl știau drept un bărbat mereu elegant, atent cu cei din jur, genul de om care te ajută cu mațina dacă ai ceva de cărat sau se oferă să lase în drumul său copiii la școală. Iubea florile, găsea mereu o vorbă amabilă, dar avea două ”defecte”. Primul era că își împușca rivalii fără să clipească și asta l-a transformat într-un dur al organizației mafiote Murder Inc. din New York și al doilea era că nu s-a putut abține să fure din banii boss-ilor care i-au dat o afacere pe mână. Vecinii și l-au amintit ca pe un tânăr simpatic, un adevărat ”good fella”, vorba lui Martin Scorsese, dar care a sfârșit-o foarte prost!

Walter J. Sage avea, în 1937, 32 de ani. Urcase toate treptele Murder Inc. de la bătăuș de stradă la administrator al jocurilor de noroc din Brooklyn, ”strămoșii” mecanici ai păcănelelor electronice de astăzi.

Lucra cu vedete ale interlopilor locali ca Martin Buggsy Goldstein sau Seymour Magoon. După un timp, șefii au aflat că Sage le dijmuia banii.

”Procesul”, ”verdictul” și ”sentința” au fost declarate într-o singură seară, la un pahar de whiskey de contrabandă. S-a decis și călăul, Harry Strauss, poreclit Pittsburgh Phil.

Sage nu era o pradă ușoară. Numai în ultimii doi ani fusese acuzat de trei crime, toate prin împușcare, dar scăpa mereu ”din lipsă de martori”.

Pentru execuția lui Sage a fost organizat un comando de cinci persoane. Doi apropiați l-au scos din casă, pe 27 iulie, promițându-i o seară la un club din alt cartier. Unul era la volan, iar Pittsburgh și un complice venea cu altă mașină în urma lor.

În argou, genul ăsta de execuție se numește ”one way ride”. Pe drum, Sage a fost imobilizat de unul dintre prieteni, în timp ce celălalt îl lovea cu o daltă de spart gheață, ”armă letală” aflată pe atunci în ”arsenalul” oricărui barman care trebuia să spargă bulgării de gheață.

A fost înjunghiat de 31 de ori, 12 lovituri fiind în zona inimii.

S-a luptat, rănind pe unul dintre criminali și făcând ca mașina să se răstoarne într-un șanț.

Era mort când a oprit lângă ei a doua mașină.

De aici a intervenit ”inventivitatea” lui Phil, care a și dat notorietate cazului.

Trupul a fost aruncat în Lacul Swan, dar nu oricum. De picioare avea legat cu lanțuri un bolovan, ca să rămână la fund, iar de gât i s-a legat o ramă de joc de poker, pentru ca, dacă avea să fie găsit vreodată, să nu existe vreun dubiu asupra greșelii pe care a ispășit-o prin moarte.

Trupul a fost găsit repede, pe 31 iulie 1932. Până la identificare, cazul s-a numit ”Bărbatul în costum gri”. S-au făcut mai multe arestări, dar un singur membru al comandoului a fost condamnat pentru această crimă.

Pittsburgh Phil a fost executat în închisoare pentru mai multe crime la comandă, dar nu și pentru moartea lui Walter J. Sage.