Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Misterul mesajului din sticlă vechi de 95 de ani
Articole online

Misterul mesajului din sticlă vechi de 95 de ani

Sticla, care conținea un mesaj, fusese aruncată în apă în 1926. Cu aproape 95 de ani mai târziu, Jennifer Dowker organizează o mobilizare pe rețelele sociale, care a permis descoperirea fiicei bărbatului care lansase sticla în râu, a relatat CNN.

Totul a început vineri, 18 iunie 2021. În acea zi, Jennifer Dowker intră în apă pentru a curăța fundul de sticlă al ambarcațiunii cu care organizează excursii pe râu, în care turiștii sunt duși să vadă epavele care se odihnesc pe fundul râului.

Firma pe care o conduce Dowker organizează și alte activități nautice, cum ar fi scufundări cu mască și tub, și cunoaște foarte bine apele din regiune.

Cu prilejul acestor scufundări, este ceva obișnuit pentru ea să recupereze obiecte pe care le găsește pe fundul apei.

Când a găsit flaconul de sticlă, la trei metri de adâncime, a avut așadar gestul reflex de a-l cerceta și a văzut că înăuntru se afla un mesaj.

A revenit la suprafață și i-a dat sticla unuia dintre angajații săi, Rob Hemmer. Cei doi decid să deschidă flaconul, al cărui dop de plută se deteriorase și era parțial plin de apă.

Au scos mesajul cu multă grijă, pentru a nu-l deteriora. Pe hârtia udă sunt inscripționate câteva cuvinte scrise foarte îngrijit:

„Persoana care va găsi această sticlă ar putea să îi dea acest mesaj lui George Morrow din Cheboygan, Michigan, și să-i spună unde a găsit-o?”

O dată încheie misiva: noiembrie 1926.

Jennifer Dowker face câteva fotografii ale obiectului descoperirii sale și le publică pe pagina firmei sale de pe Facebook, cu scopul de a-i descoperi pe urmașii expeditorului mesajului.

Rob Hemmer, care lucrează la muzeul din regiune, a uscat bucata de hârtie pe care se afla mesajul.

A doua zi dimineață, sâmbătă, Jennifer Dowker are surpriza să vadă că postarea sa fusese distribuită de 100.000 de ori pe rețeaua socială și avea peste 6.000 de comentarii.

Duminică, 20 iunie, Dowker primește un apel telefonic de la o anume Michele Primeau. Aceasta are 74 de ani și nu folosește Facebook, după cum menționează Michigan Radio.

Atunci, cum a auzit de postare?

Explicația este că o utilizatoare de Facebook a văzut mesajul publicat de Dowker și apoi a găsit-o pe Michele Primeau grație unui site de internet dedicat genealogiei, explică ziarul american USA Today.

Primeau a recunoscut imediat în fotografii scrisul tatălui său, George Morrow.

În 1926, tatăl lui Michele avea 17 sau 18 ani, a explicat ea. De ce aruncase sticla cu mesaj în râu? „Nu știu sigur, dar este posibil să o fi făcut cu ocazia aniversării sale”, din luna noiembrie, spune femeia.

Imposibil de știut cu certitudine: George Morrow a decedat în 1995. Însă, descoperirea mesajului i-a provocat fiicei sale „amintiri plăcute”, spune CNN.

Prin hazardul calendarului, sticla a fost descoperită în weekendul sărbătorii dedicate Taților.

Jennifer Dowker a vrut să îi restituie mesajul lui Michele Primeau, însă aceasta nu a dorit. De aceea, scufundătoarea îl va înrăma, după care îl va expune fie în sediul companiei sale, fie pe vaporaș.

Registration

Aici iti poti reseta parola