Evenimentul Istoric > Articole online > Misterul lamelor de ras ascunse în pereții caselor americane
Articole online

Misterul lamelor de ras ascunse în pereții caselor americane

Lamele respective nu sunt, desigur, modele de plastic, asemănătoare celor de azi, ci lame cu tăiș dublu, care se montau pe aparate de ras, așa cum se fabricau la începutul secolului al XX-lea, relatează Reader’s Digest.

„Am descoperit numeroase lame de ras în pereți de cel puțin o duzină de ori, atunci când făceam lucrări de renovare și de restaurare ale caselor vechi”, declară Richard D’Angelo, șef de proiect la JWE Remodeling and Roofing, o companie de construcții cu sediul în Pennsylvania.

„O dată, am găsit lame chiar și în tavanul de la primul etaj: au căzut pe lângă peretele sălii de baie de la etajul doi într-o gaură făcută pentru țevile de apă, și în cavitatea tavanului de la bucătărie. Când am demolat tencuiala vechiului tavan, lamele au căzut ca o ploaie. Din fericire, nimeni nu a fost rănit!”

În 1903, Gilette a comercializat primele aparate de ras cu sistem de siguranță, care ofereau bărbaților posibilitatea unui ras la domiciliu mai sigur și mai practic decât vechile briciuri ale bărbierilor.

În același timp, apărea și o nouă problemă: lamele uzate, fiind foarte tăioase și uneori contaminate de sânge, nu puteau fi aruncate la gunoi împreună cu celelalte deșeuri.

Totuși, americanii au făcut acest lucru în perioada anilor 1930-1940. În acea vreme, deșeurilor erau arse cu regularitate și cenușa era împrăștiată în grădini.

Temperatura focului era prea mică pentru a topi noile lame de oțel, ceea ce putea reprezenta un pericol pentru grădinari, scrie revista americană.

A apărut atunci o altă metodă, în anii 1950.

„Vechile dulăpioare de medicamente erau instalate direct pe pereți”, explică Richard D’Angelo. „Aceste vechi obiecte de mobilier aveau o fantă în spate care folosea la aruncarea lamelor uzate, ceea ce le făcea să cadă în cavitatea peretelui, între scândurile de șarpantă, și să se adune pe placa inferioară.”

Apariția noilor aparate și metode de ras a pus capăt aruncării lamelor în pereți.

Și, odată cu instalarea noilor dulăpioare farmaceutice, fantele murale au fost adesea acoperite cu ghips, fără ca lamele de ras să fi fost descoperite. Până la demolarea zidurilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola