Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Misterul cărții lui Trump, „Arta revenirii”. De ce prețul ei a explodat în ultimele zile?
Articole online

Misterul cărții lui Trump, „Arta revenirii”. De ce prețul ei a explodat în ultimele zile?

Cartea lui Donald Trump, din 1997, „The Art of Comeback” a ajuns să se vândă pe Amazon cu 900 de dolari bucata.

La momentul publicării, cartea a fost pusă în vânzare cu 25,95 de dolari. Aceasta înseamnă că proprietarul unui astfel de exemplar poate obține un profit fabulos de 3.300%.

„Arta revenirii”, publicată de editorii Times Books-Random House nu mai este de mult timp disponibilă la vânzare în librării. Ea este vândută însă de particulari.

Explozia prețului cărții este de dată recentă: după ce Donald Trump a părăsit Casa Albă.

În octombrie 2016, „Arta revenirii” era încă disponibilă la un preț mai mic decât cel de la momentul publicării: 28,56 de dolari.

Chiar și în august 2020, cartea putea fi achiziționată de pe Amazon la un preț în jurul a 50 de dolari.

Volumul, care descrie cum a ieșit Donald Trump din ruina financiară, a fost la vremea sa un bestseller, în ciuda unor recenzii dezamăgitoare.

New York Times a categorisit-o drept „în cel mai bun caz, o carte moderat interesantă” și „o apariție necaptivantă”.

Încercând să explice fenomenul, New York Post s-a adresat lui Judith Reagan, o editoare cu state vechi.

Aceasta a declarat:

„Probabil este din cauză că această carte nu mai este larg disponibilă, însă, dacă mergi la o bibliotecă publică locală, probabil că o poți împrumuta gratis.”

Și Reagan a conchis:

„Se naște un prost la fiecare minut. Ce poți să spui altceva?”

Suficiența cu care este tratat subiectul arată că elitele din Statele Unite nu au înțeles nimic din „fenomenul Trump”.

Două detalii lipsesc din aceste comentarii. Pe unul, l-am enunțat: explozia prețului s-a înregistrat după plecare sa de la Casa Albă. Ceea ce demonstrează că interesul american pentru Trump este departe de a se stinge odată cu încheierea mandatului.

Al doilea detaliu este titlul cărții: „Arta revenirii”. Or, cine este familiarizat cu ce se întâmplă acum pe rețelele sociale americane știe că o mulțime de oameni așteaptă cu înfrigurare următoarea mișcare politică a fostului președinte.

După plecarea de la Casa Albă, Donald Trump se află într-o lungă perioadă de tăcere. Aceasta a fost întreruptă uneori de frânturi de mesaje ciudate. Cum ar fi:

„Mă voi întoarce. Sub o formă sau alta.”

Registration

Aici iti poti reseta parola