Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Mireasa din decembrie 1932 a tatălui unui important om politic și de afaceri post-decembrist
Articole online

Mireasa din decembrie 1932 a tatălui unui important om politic și de afaceri post-decembrist

Valeriu Patriciu a urmat cursurile liceului Gheorghe Roșcă Codreanu din Bârlad, localitate în care s-a mutat cu familia, apoi s-a transferat în ultimii ani la Liceul Militar din Târgu Mureș.

În acest timp a fost declarat cercetaș erou și a primit mai multe distincții pentru că a participat la Războiul de întregire (1916-1919).

El a ajutat la transportul răniților pe când avea doar 14-15 ani.

Studiile postliceale le-a făcut la Academia de Mine din Freiberg, cea mai veche politehnică din lume. După absolvire, Patriciu a revenit în România și a fost angajat ca inginer expert geolog la societatea Creditul Minier.

La sfatul foștilor profesori de la Freiberg, inginerul Valeriu Patriciu a decis să-și ia doctoratul la Gottingen, după studii la Facultatea de Matematică și Științe Naturale. Teza de doctorat a fost publicată de Institutul de Geologie din Berlin, iar titulatura exactă câștigată prin această lucrare este aceea de „doctor în filozofie, geologie, geofizică și mineralogie”.

Valeriu Patriciu a devenit astfel primul român cu doctorat în geofizică. El și-a schimbat locul de muncă după doctorat, mutându-se la Societatea Astra, o sucursala a grupului petrolier Royal Duch-Shell Co, cu sediul la Haga.

A lucrat pentru Astra Română până în 1947, timp în care a ocupat mai multe funcții, de la consilier, geolog șef, inginer șef și procurist general. Imediat după naționalizare, a condus cercetările geologice la Ministerul Metalurgiei și Industriei Chimice, după ce inițial a avut poziția de consilier.

Zece ani mai târziu a fost scos de la catedră Facultății de Geologie și îndepărtat din minister către Trustul de Prospecțiuni, Exploatări și Deschideri de Mine Noi.

Un an mai târziu, Valeriu Patriciu, fost profesor universitar la Politehnică din Timișoara și București, a fost pensionat, dar a fost rechemat și angajat imediat la Institutul de cercetări miniere.

Loc de unde va ieși la pensie definitiv la vârstă de 75 de ani.

Doctorul Valeriu Patriciu a scris sute de lucrări științifice, a susținut zeci de conferințe în țară și străinătate, a descoperit noi zăcăminte de petrol și gaze naturale, a publicat cursuri pentru studenți etc. Valeriu Patriciu a murit în 1987.

Dinu Patriciu, pe numele numele real Dan Costache Patriciu, s-a născut pe 3 august 1950 la București și a murit pe 19 august 2014, Londra. A avut afaceri activat în domeniul petrolier, bancar, mass-media, imobiliar etc.

Registration

Aici iti poti reseta parola