Articole online

Miracolul din 4 iunie

Operaţiunea de la Dunkerque sau Miracolul de la Dunkerque, cum a rămas deopotrivă cunoscut în istorie, a reprezentat un moment de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial pentru întregul efort aliat în economia conflictului.

A început la 26 mai 1940 şi a implicat evacuarea a 338.000 de soldaţi ai Forţei Expediţionare Britanice şi ai altor forţe ale Aliaţilor aflate la Dunkerque.

Concomitent cu operaţiunea de evacuare, în perioada 28-31 mai 1940, s-a desfăşurat asediul oraşului Lille, unde circa 40.000 de soldaţi francezi, parte ai Armatei 1, au luptat eroic pentru a încetini avansarea celor şapte divizii germane, din care trei de blindate.

Eroismul soldaţilor francezi a contribuit semnificativ la reuşita operaţiunii de evacuare de la Dunkerque, încheiată cu succes la 4 iunie 1940.

Într-un discurs susţinut în Camera Comunelor, la 4 iunie 1940, premierul britanic Winston Churchill amintea naţiunii britanice:

”Trebuie să fim foarte atenţi să nu conferim acestei reuşite atributele unei victorii. Războaiele nu sunt câştigate prin evacuări”.

Reuşita operaţiunii a reprezentat, în anii războiului, un imbold extraordinar pentru continuarea luptei dedicată obţinerii victoriei în faţa inamicului.  

Registration

Aici iti poti reseta parola