Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Minunata jucărie a Marii Ducese Olga, soldații de argint ai Regelui Soare și păpușa logodnicei de trei ani a lui Ludovic al XV-lea
Articole online

Minunata jucărie a Marii Ducese Olga, soldații de argint ai Regelui Soare și păpușa logodnicei de trei ani a lui Ludovic al XV-lea

La 12 ani, Ludovic al XIV-lea a primit în dar un regiment de soldați de argint, cu care să învețe arta bătăliior.

Această armată de argint a costat 50.000 de ludovici.

Născut pe 5 septembrie 1638, Ludovic al XIV-lea a fost regele Franței și al Navarei.

A condus Franța timp de 72 de ani – una dintre cele mai lungi domnii din istoria europeană.

Supranumit Regele Soare (Le Roi Soleil) sau Ludovic cel Mare (Louis Le Grand), i-a urmat la tron tatălui său în 1643, când era un copil de aproape cinci ani, dar a condus personal guvernul din 1661, până la moartea sa în 1715.

Ludovic al XV-lea i-a oferit infantei de Spania, logodnica sa, o păpușă în valoare de 20.000 ludovici.

Născut la 15 februarie 1710, Ludovic al XV-lea, cunoscut ca Ludovic cel Mult Iubit (le Bien-Aimé), a fost rege al Franței de la 1 septembrie 1715 până la moartea sa în 1774.

El l-a succedat pe străbunicul său Ludovic al XIV-lea la vârsta de doar cinci ani.

Până când a ajuns la maturitate (pe atunci definită ca a 13-a aniversare) la 15 februarie 1723, regatul a fost condus de Philippe al II-lea, duce de Orléans, ca regent al Franței.

Cardinalul Fleury a fost ministrul său șef din 1726 până la moartea cardinalului în 1743, moment în care regele a preluat controlul exclusiv al regatului.

În 1721, Ludovic al XV-lea a fost logodit cu verișoara sa primară, infanta Mariana Victoria a Spaniei.

Regele în vârstă de 11 ani nu era interesat de sosirea viitoarei soții, infanta spaniolă în vârstă de trei ani.

În cele din urmă, a fost aleasă Maria Leszczyńska în vârstă de douăzeci și unu de ani, fiica lui Stanisław Leszczyński, regele detronat al Poloniei.

Căsătoria a fost celebrată la Fontainebleau la 5 septembrie 1725.

Din căsătoria lui Ludovic cu Maria Leszczyńska au rezultat mulți copii, însă regele era notoriu infidel.

Unele dintre metresele sale, cum ar fi Madame de Pompadour și Madame du Barry, sunt la fel de cunoscute ca și regele însuși.

În ultimii săi ani Ludovic a dezvoltat o înclinație pentru fete tinere.

În întreaga Franță s-au răspândit zvonuri scandaloase prin care se susținea că regele se scălda în sânge de fecioare și a avut nouăzeci copii nelegitimi.

Dar jucăria cea mai minunată a fost, fără îndoială, cea pe care președintele Franței Félix François Faure a dăruit-o Marii Ducese Olga (Foto), fiica țarului Nicolae, cu prilejul vizitei sale în Rusia.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola