Evenimentul Istoric > Articole online > Ministrul de Interne Vaida Voevod o înfiază pe Miss România – Magda Demetrescu
Articole online

Ministrul de Interne Vaida Voevod o înfiază pe Miss România – Magda Demetrescu

Nu mai am o fată, ci două, a exclamat emoţionat dr. Alexandru Vaida
Voevod, ministrul de interne, îmbrăţişând-o, la serata de la „Cercul Militar”, pe domnișoara Magda Demetrescu, aleasă Miss România.

Concursul Miss România -1929 se transformase într-un mare eveniment la nivel național.

Pe 17 martie, la orele 10 jumătate dimineaţa, juriul preliminar judecă noile înscrieri pentru concursul de după amiază.

La 11 jumătate, strada Sărindar până în Calea Victoriei, este o mare de capete, prin care cu greu putea răzbate cineva, făcând chiar uz de forţă.

Canidatele din provincie, şi-au primit eşarfele şi automobilele se înşiră în faţa palatului „Adevărul”, de unde urmează să pornească cortegiul.

La ieşirea candidatelor, aglomeraţia devine fantastică. Este imposibil de răzbit la automobile şi numai forţa jandarmilor permite cu mare greutate formarea cortegiului.

Calea Victoriei, de la Cercul Militar până după Teatrul Naţional, pare un ocean agitat. Tot ceea ce avea Capitala mai select s-a revărsat, în dimineaţa splendidă de primăvară, pe artera principală a orașului, ca să admire pe alesele ţării.

Cortegiul, compus din peste 60 automobile, între care 24 maşini „De Soto Six”, absolut noi, înaintează cu foarte mare greutate.

Străzile Academiei, Calea Victoriei şi şoseaua Kiseleff sunt străbătute la pas în aclamaţiile mulţimii.

Juriul și candidatele, la aceeași masă

La Alcazar, masă comună pentru juriu şi candidate.

La orele 2 candidatele pornesc pe rând spre Salonul oficial, unde se va da bătălia decisivă.

Juriul este prezent.

Dr. Alexandru Vaida Voevod, ministru de interne, care a patronat această alegere, a stat neclintit ca şi ceilalţi membri ai juriului, de la orele 2 până la 8 şi jumătate seara, împreună cu soția și fiica.

Deliberare de o oră și jumătate

După ce se aleg reprezentantele provinciilor şi ale Capitalei, sunt introduse împreună în faţa juriului, care, renunţând după o justă apreciere la multe dintre ele, reţine pe ultimile cinci candidate: Magda Demetrescu, Nadeja Oculici de Kosariny, Maria Danacu, Ortansa Tănăseanu şi Tinella Stavrache.

Un ultim examen al candidatelor, care la cererea juriului au îmbrăcat tricouri de plajă, are ca rezultat reţinerea pentru examenul definitiv a domnișoarelor Magda Demetrescu, Ortansa Tănăseanu şi Nadeja Oculici de Kosariny.

Deliberarea durează mai bine de o oră jumătate şi cu mare greutate se distinge prima şi cea mai frumoasă între frumoase, d-ra Magda Demetrescu în vârstă de 17 ani, care la comunicarea hotărârii leşină de emoţie.

Readusă în simţiri, i se conferă titlul de Miss România, precum şi eşarfa tricoloră brodată. Felicitată călduros de membrii juriului şi acoperită de flori, este fotografiată.

Mii de persoane înconjură Palatul Artelor. Toată lumea o cere insistent.

Serata

În splendidele saloane ale Cercului Militar, a avut apoi loc serata în onoarea frumuseţilor Romââniei. Au participat mulţi membrii ai corpului diplomatic, Alexandru Vaida Voevod, ministru de interne, care s-a fotografiat în grup cu candidatele, corpul ofiţeresc din Capitală şi un public select, care a ţinut să cunoască frumuseţile României.

Serata s-a terminat la orele 3 dimineaţa, după ce s-a dansat tot timpul într-o atmosferă de caldă amiciţie şi admiraţie.

Juriul, pus sub patronajul lui Vaida Voevod, l-a avut ca președinte pe Tzigara Samurcaş. D-na Alex. Cantacuzino, d-na Maria Giurgea, Al. Mavrodi, Liviu Rebreanu, I. Steriadi, Fr. Stork, N. Batzaria şi dr. G. Graur au fost membri.

Miss România a plecat în SUA, unde pe 1 mai a participat la concursul Miss Univers.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola