Mieii iubesc Coronavirus în toată lumea

 

În duminica Paştelui nu vor avea loc în acest an sărbători tradiţionale în satele greceşti, în condiţiile în care reuniunile la care participă mai mult de 10 persoane sunt pasibile de amenzi de 1.000 de euro.

„7 din 10 greci iubesc mielul la proţap de Paşte. Asta nu se va întâmpla anul acesta”, a declarat Angelos Asteriou, un comerciant de carne din nordul Greciei.

Fostul ministru grec al Agriculturii, Evangelos Apostolou, a estimat luna trecută că peste două milioane de animale ar urma să nu fie sacrificate în acest an.

Primăvara este de obicei un sezon fast pentru crescătorii de oi din întreaga lume, având în vedere concentraţia de sărbători religioase sinonime cu mesele în familie şi cu produsele din miel care tronează pe mese, însă anul acesta pandemia de Covid-19 a impus carantină şi închiderea restaurantelor.

În numeroase ţări, crescătorii de oi văd cum vânzările lor se prăbuşesc.

O jumătate de milion scapă în Franța

„Pentru noi, Paştele trebuia să fie cea mai bună perioadă a anului”, subliniază Michelle Baudouin, o crescătoare de oi din centrul Franţei, ţară unde 500.000 de ovine nu vor mai fi sacrificate din cauza circumstanţelor excepţionale.

Lunile aprilie şi mai trebuiau să constituie 80% din vânzările anuale ale crescătorilor francezi de ovine, având în vedere că în această perioadă a calendarului sunt concentrate sărbătorile a trei mari confesiuni, iudaică, creştină şi musulmană.

„Fie că este vorba de Paştele iudaic din 8 aprilie, de Paştele catolic din 12 aprilie, cel ortodox din 19 aprilie sau de Ramadanul musulman din 23 aprilie şi până în 23 mai, toţi consumă miel, este un simbol al tuturor religiilor”, a explicat Michelle Baudouin, preşedintele Federaţiei naţionale a crescătorilor de ovine.

„Însă acum nu se mai fac vânzări, frigiderele sunt pline şi abatoarele ne refuză animalele”, precizează Michelle Baudouin.

În insule

Și Noua Zeelandă se confruntă cu o situaţie dificilă. Asociaţia industriei cărnii din Noua Zeelandă a estimat că sacrificările s-au redus la jumătate, unul din motive fiind şi păstrarea distanţei sociale în abatoare.

Într-un an normal, în Noua Zeelandă sunt sacrificaţi aproximativ 300.000 de miei în fiecare săptămână, între mijlocul lunii februarie şi Paşte, susţine revista Farmers Weekly, citată de Agerpres.

Aceeaşi situaţie în Marea Britanie unde sacrificările de miei au scăzut puternic. În ultima săptămână a lunii martie au fost sacrificate 204.000 de animale, cu aproape 35.000 mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Rebecca Wright, analist în cadrul AHDB, unul dintre motive are legătură cu problemele financiare ale consumatorilor, care cheltuie mai puţin şi evită carnea mai scumpă.