Evenimentul Istoric > Articole online > Memoria rock’n’roll. Neil Peart, un „Tom Sawyer” care ne-a făcut să plutim
Articole online

Memoria rock’n’roll. Neil Peart, un „Tom Sawyer” care ne-a făcut să plutim

Ce toboșar din lumea aceasta, fie consacrat, fie cel care a rămas „să dea” de plăcere în tobe, nu a pus în practică celebrele ritmuri create de „The Professor” pentru istorica sa formație Rush? Neil Peart a părăsit această lume recent, dar contribuția sa în muzică va domni negreșit pentru viitoarele generații, chiar și în era această modernă, cea a muzicii produsă pe calculator.

Numele lui Neil Peart este bătut în cuie în istoria muzicii rock. Un maestru emerit al tobelor, a cărui muncă i-a inspirat și îi va inspira pe toți cei care se așează la acest instrument deosebit. Pe 7 ianuarie, pagina sa din istoria rock-ului s-a închis pentru totdeaauna.

Născut la data de 12 septembrie 1954, în Hamilton, provincia canadiană din Ontario, cel ce avea să devină o icoană a muzicii rock și-a petrecut copilăria la ferma familiei sale, în Hagersville. Fiind un copil timid, și fără mari așteptări în ceea ce privește capacitatea sa școlară, Neil mai avea o frustrare: aceea că, deși era canadian, nu putea practica patinajul sau hockey-ul, din cauza faptului că gleznele sale erau prea slăbite pentru a putea încerca aceste ramuri sportive atât de îndrăgite de canadieni. Totuși, dar și în ciuda condiției sale fizice, Neil Peart s-a „consolat” cu tobele.

Cine îl inspira pe „The Professor”

Când a început să cânte în trupe, Neil Peart era vrăjit de genurile de muzică R&B și de soul. Interpreta cover-uri după marii James Brown și Otis Redding. Dar, odată cu căpătarea experienței în lumea tobelor, canadianul a fost inspirat, la rându-i, de bateriști de renume, precum Keith Moon (The Who) și John Bohnam (Led Zeppelin). După o experiență ratată ca muzician în Anglia, Neil a revenit în Canada, unde a dat probe într-o formație numită RUSH. Era anul 1974, iar atunci, cel care venise la probe într-un vechi Ford Pinto și cu tobele transportate în coșuri de gunoi, avea să-i încânte pe componenții trupei: Geddy Lee (voce, bas, claviatură) și Alex Lifeson (chitară). Acesta este trio-ul care a dus muzica rock progresivă la cel mai înalt nivel și care se regăsește astăzi în Hall of Fame-ul muzicii rock! Odată cooptat în RUSH, Neil Peart a devenit textierul principal al trupei. Însă, Neil Peart este al doilea toboșar al trupei. Acesta avea să-i ia locul lui John Rutsey.

În 1992, era deja un nume mare pe scena rock-ului, dar în acel an a fost prins pe picior greșit. Peart a fost invitat de Cathy Rich, fiica celebrului toboșar Buddy Rich, să cânte la memorialul acestei legende a tobelor. Atunci, Peart a performat în premieră cu Buddy Rich Big Band, dar a fost total nepregătit, precizând că nu a avut timp să se pregătească suficient. RUSH susținea până la 300 de concerte pe an! A dat chix și a considerat că trebuie să se rupă de rock și să îmbrățișeze tainele jazz-ului și ale swing-ului. În mare secret, acesta a studiat toba de jazz împreună cu profesorul Freddie Gruber. În 2007, Peart „și-a luat revanșa” și a uimit într-un concert dedicat lui Buddy Rich.

Momentul declinului și recuperarea

Deși se bucura din plin de succes, atât pe plan individual, cât mai ales alături de RUSH, tragedia nu l-a ocolit pe Neil Peart. În august 1997, fiica sa cea mare (singurul său copil din acea vreme), Selena Taylor, a murit la vârsta de 19 ani, după un accident rutier. Zece luni mai târziu, Jacqueline Taylor, soția sa, a trecut în neființă fiind răpusă de cancer. A fost momentul declinului lui Neil Peart.

S-a retras multă vreme din muzică, dar a călătorit 88.000 de kilometri pe motocicleta sa (un BMW R 1150 GS) în America de Nord și Centrală. În 2000, fotograful trupei RUSH, Andrew MacNaughtan, i-a făcut toboșarului cunoștință cu cea care avea să-i devină soție, Carrie Nuttall, de profesie fotograf. Cei doi și-au unit destinele în anul 2000, iar fiica lor, Olivia Louise Peart, s-a născut în 2009. La începutul lui 2001, Peart și-a anunțat colegii de trupă că este pregătit să revină și să susțină concerte și să lucreze în studio. În 2002, RUSH a lansat albumul „Vapor Trails”.

Pe 7 ianuarie 2020, Neil Peart, legendarul Neil Peart, a murit în Santa Monica (California), la vârsta de 67 de ani. Suferea de trei ani și jumătate de cancer la creier. Neil Peart și RUSH au legat o poveste a muzicii rock vreme de patru decenii.

„Puterea, precizia și compoziția sa sunt incomparabile. Era numit ‘Profesorul’ pe bună dreptate: toți am avut de învățat de la el”, a subliniat Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana și actualul lider al formației Foo Fighters. (FOTO: facebook.com/rushtheband)

Registration

Aici iti poti reseta parola