„Iată că în acest an premiul revine revistei Memoria, în memoria a tot ceea ce s-a întâmplat în lagărele concentraționare, în închisorile comuniste.
Sunt amintiri extrem de dureroase, iar revista Memoria are o constantã
preocupare de a aduce în atenția noastră aceste clipe dureroase. Directorul revistei este în prezent dl. Nicolae Constantinescu, care primește acest premiu în numele revistei Memoria”, a spus poetul Cassian Maria Spiridon, directorul revistei Convorbiri Literarea.
Profesorul doctor Nicolae Constantinescu a arătat în răspunsul său:
«Premiul Național „Iacob Negruzzi” acordat anul acesta revistei Memoria, considerată de domniile voastre drept cea mai bună revistă literară, mă onoreazã în calitate de președinte al Fundației Culturale Memoria și al revistei cu același nume, dar este totodată o răsplată postumă pentru Banu Rădulescu și Micaela Ghițescu, predecesorii mei.
Faptul că juriul revistei Convorbiri Literare, veche de 153 de ani, cu rădăcini adânci în istoria culturii noastre începând cu 1 martie 1867, a decis să acorde revistei noastre premiul care poartă numele unuia dintre întemeietorii și conducătorii revistei ieșene, deși noi nu avem decât
30 de ani de la apariție, constituie pentru conducerea revistei Memoria o inestimabilă recunoaștere a unei munci grele, dureroase pe alocuri, nerecunoscută și – în consecințã – nesusținută de autoritățile care s-au perindat la conducerea țãrii din 1990 încoace.
Revista Memoria este o tribună a celor nedreptățiți în perioada comunistă și odată cu creșterea numărului celor care vor arăta suferințele îndurate, va crește și se va dezvolta la generația tânără rezistența la comunism, rezistența la dictatură, rezistența la corupție și imoralitate,
rezistența la acceptarea unor inculți în posturi de decizie sau a unor neaveniți puți „în capul trebii”.
Așa sã ne ajute Dumnezeu!».