Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Masacrul din cartierul brașovean Bartolomeu de pe 10 octombrie 1916
Articole online

Masacrul din cartierul brașovean Bartolomeu de pe 10 octombrie 1916

Între 24-25 septembrie / 7-8 octombrie 1916 are loc bătălia Brașovului, trupele Puterilor Centrale trecând la contraofensivă.

Pe 10 octombrie, în cartierul brașovean Bartolomeu sute de soldați români sunt pur și simplu măcelăriți.

Iată cum descria această luptă, în 1921, „Gazeta Transilvaniei”:

„A fost o luptă uriaşă, în cursul căreia compania şi jumătate din Regimentul 45 (Vlaşca) îşi cheltuise întreaga muniţie.

Inamicul, văzând rezistenţa îndârjită ce i se opune, era de credinţă că în faţa sa se găseşte o puternică ariergardă românească.

În consecinţă a concentrat puteri şi mai multe şi după două zile de lupte, a forţat în noaptea spre 10 oct. (duminică) trecerea liniei ferate dincolo de gara Bartolomeu, pe care o apăra căpitanul Cristescu Sava cu 1/2 companie, care a fost nevoit să se retragă în faţa puhoiului inamic.

Prin retragerea aceasta subită în decursul nopţii, aripa stângă a liniei de trăgători, care se afla înșirată de-a lungul liniei ferate dincoace de gara Bartolomeu spre gara Braşov, a rămas descoperită şi neavizată despre cele întâmplate.

Inamicul, care trecuse linia ferată folosindu-se de întunericul nopţii, a strecurat două mitraliere în depozitul de maşini de la Bartolomeu, aşezându-le într-un geam spre flancul stâng al liniei de trăgători, iar la spatele liniei de trăgători se furişaseră soldaţi germani înarmaţi cu grenade de mână.

În zorile dimineţii de 10 Oct. compania românească s-a trezit deodată din flanc cu un foc ucigător de mitraliere. Mulţi soldaţi au căzut morţi în primele momente.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola