Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Martirii uitați se întorc acasă
Articole online

Martirii uitați se întorc acasă

Pe 22 februarie Biserica prăznuiește aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia și aducerea lor la Constantinopol

În perioada persecuţiilor împotriva creştinilor au fost îngropate, în părţile Evgheniei, mai multe moaşte de mucenici, ucişi pentru credinţa în Hristos.

Vreme îndelungată au stat acolo, neştiute de nimeni, până în timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (sec. al V-lea). Atunci Dumnezeu a arătat mai multe semne în locul în care fuseseră îngropate trupurile mucenicilor.

Moaştele sfinţilor pătimitori au fost descoperite într-un loc din marginea de răsărit a oraşului Constantinopol. Oamenii uitaseră de locul unde fuseseră îngropaţi, deoarece martirii erau îngropaţi de obicei noaptea, de frica păgânilor.

Cum în locul acela au început să se tămăduiască bolnavii, arhiepiscopul Toma al Constantinopolului s-a dus acolo împreună cu un sobor de preoţi.

După ce au săpat, au aflat moaştele multor sfinţi mucenici. Printre acestea erau şi cele ale Sfinţilor Andronic şi Iuniei, prietenii Sfântului Apostol Pavel, pomeniţi de Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani. Sfântul Andronic a fost unul dintre cei 70 de apostoli.

Moaştele sfinţilor mucenici au fost îngropate din nou cu toată cuviinţa. Împăratul Andronic Comnenul (1182-1185) a zidit deasupra lor o biserică frumoasă, îndemnat fiind şi de dragostea pentru Sfântul Apostol Andronic, al cărui nume îl purta.

Registration

Aici iti poti reseta parola