Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Marie Curie: un deces catastrofal în numele științei
Articole online

Marie Curie: un deces catastrofal în numele științei

Ambiția a dus-o la Sorbona

Crescând într-o perioadă în care noile guverne interziceau femeilor să participe la instituțiile de învățământ superior, Marie Curie a fost hotărâtă să aibă parte de o astfel de educație. Chiar dacă făcea parte din vârful claselor sociale din Varșovia, nu a putut să-și continue pregătirea într-o universitate. Ea a căutat să-și dezvolte capacitatea printr-o serie de clase secrete concepute pentru femeile poloneze. Pentru a putea avansa, a făcut o înțelegere cu sora ei, în care ea lucra pentru a o trimite pe cealaltă la facultate, ulterior ajungând să inverseze rolurile. Astfel, a reușit să urmeze cursurile Universității Sorbona din Paris.

După ce a absolvit masteratul în fizică și a obținut o altă diplomă în matematică, l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Pierre Curie. Cei doi au început să colaboreze pentru diferite proiecte, cu toate că fiecare avea și proiecte individuale. Când Marie Curie a descoperit radioactivitatea, Pierre și-a lăsat munca deoparte și și-au unit forțele pentru a duce la final această cercetare.

După moartea lui Pierre în 1906, Marie Curie a devenit profesor la Sorbona, fiind prima femeie care a reușit această performanță. Era dedicată în totalitate muncii sale, fiind adesea cunoscută pentru că transporta eprubete de radiu în hainele de laborator. Munca ei cu radiu a dus la descoperirea primei mașini portabile cu raze X.

Suferea de o boală rară

Însă, Marie Curie nu era conștientă de efectele secundare ale expunerii radioactive pe care le cunoaștem în prezent. În 1934, Curie a murit de anemie aplastică, considerată a fi cauzată de expunerea ridicată la radiu, pe care a experimentat-o pe parcursul cercetărilor sale. Conform Clinicii Mayo, anemia aplastică este o boală rară a măduvei osoase care nu mai reușește să producă suficiente celule roșii în sânge. Acest lucru provoacă oboseală, dificultăți de respirație, vânătăi și alte simptome.

Inițial, Marie Curie a fost îngropată alături de soțul ei în Sceaux, o suburbie a Parisului. Ulterior, trupurile lor au fost exhumate și transferate la Panteon. În plus, toate lucrurile ei, inclusiv mobilierul de uz casnic și îmbrăcămintea sunt radioactive și în prezent. Dacă cineva dorește să-i citească jurnalele la Biblioteca Națională din Paris, trebuie mai întâi să semneze un acord și să îmbrace un costum de protecție. Toate lucrurile sale sunt învelite în plumb pentru a combate nivelurile ridicate de radioactivitate.

Registration

Aici iti poti reseta parola