Acest Max Reinhardt nu izbutea să divorţeze și pace. Dar să vedem o relatare a presei din 1932:
„Nu voim să-l scuzăm. Ştim că el e vinovat, e singurul vinovat că de 16 ani trăeşte despărţit de soţie – e cel mai mare vinovat. (Femeile nu sunt niciodată vinovate, orice ar face: aşa a voit Dumnezeu).
Prin urmare Reinhardt e vinovat.
Din nenorocire, legile nu prevăd nici în Germania – unde există pedeapsa cu moartea, ca soţii cari îşi supără în vreun fel soţiile să fie împuşcaţi, spânzuraţi sau ghilotinaţi.
Şi acolo soţii sunt pedepsiţi numai la despăgubiri băneşti şi la obligaţia de a creşte progenitura.
Bietul Max Reinhardt n-a aşteptat nici un fel de sentinţă judecătorească. Ştiindu-se vinovat (prin decret divin) îşi creşte băiatul cu toată dragostea şi cheltuiala necesară, iar doamna (care nu vrea să divorţeze, cu toată vina soţului) trăeşte la Londra de 16 ani, tot cu banii monstrului.
Nu ştim dacă Reinhardt, disperat de un proces care nu se mai isprăveşte, n-ar fi dorit poate o împăcare. (O ideie pe care n-ar primi-o în primul rând, doamna).
Toate instanţele din Germania, mânuite de avocaţii doamnei din Londra, prelungesc procesul de 16 ani şi nu vor să recunoască o situaţie existentă de aproape două decenii!…
Soluția n-a fost soluție
Reinhardt a găsit în sfârşit o soluţie: s-a stabilit vreme de 3 luni la Riga, a devenit cetăţean leton şi astfel, în două săptămâni, o abţinut anularea căsătoriei – justiţia din Riga fiind mai înţelegătoare decât cea din Berlin. Şi în sfârşit divorţat, Reinhardt s-a întors la Berlin.
Dar la Berlin află că e tot însurat:
Doamna Reinhardt a cerul din Londra tribunalului din Berlin, să anuleze divorţul din Riga: căsătoria a avut loc la Berlin, nu la Riga!…
Mărturisim că sentimentele unei soţii atât de consecvente ne emoţionează.
Vom ţinea pe cititorii noştri in curent cu viitoarele peripeţii
ale procesului”.
Cine a fost Max Reinhardt
Max Reinhardt, născut Maximilian Goldmann, (n. 9 septembrie 1873, Baden, Austria — d. 31 octombrie 1943, New York) a fost director de trupă teatrală și regizor austriac în numeroase teatre de limba germană (între altele, Deutsches Theater, Berliner Volksbühne, Berliner Theater, Komödie; a înființat teatrul Kammerspiele din Berlin).
A fost de asemenea organizator al festivalurilor de la Salzburg.
Reinhardt a fost totodată autorul a numeroase experimente scenice opuse școlii naturaliste, a abordat un repertoriu bogat (Eschil, Sofocle, Euripide, Aristofan, Calderón, Shakespeare, Molière, Goethe, Schiller, Gogol, Cehov, Gorki, Ibsen, Strindberg, Hauptmann, Pirandello ș.a.).
Printre actorii pe care i-a format Reinhardt și cu care a lucrat se numără Al. Moissi, Paul Wegener, W. Krauss, Paula Wessely, Albert Bassermann.