Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Marele actor de pe lista de dușmani personali a lui Nixon
Articole online

Marele actor de pe lista de dușmani personali a lui Nixon

Președintele Richard Nixon l-a pus pe lista sa de dușmani, din cauza activismul „liberal”, opunându-se războiului din Vietnam și armelor nucleare.

Deși se declara romano-catolic, pleda pentru avort, contracepție și hirotonirea femeilor.

În octombrie 1942, s-a căsătorit cu finlandal Greta Kukkonen, cu care a avut trei fii: Jonathan, Stephen și Carey Paul. Au fost divorțat pe 31 decembrie 1955.

Fiul cel mare a fost găsit mort în casa sa la 26 iunie 1975, iar autoritățile au considerat că s-a sinucis.

În timpul primei căsătorii, a avut o scurtă relație cu Ingrid Bergman

A doua zi după finalizarea divorțului, s-a căsătorit cu Véronique Passani, reporter de știri din Paris care l-a intervievat în 1952.

El a rugat-o să ia prânzul șase luni mai târziu și au devenit inseparabili. Au avut un fiu, Anthony, și o fiică, Cecilia.Cuplul a rămas căsătorit până la moartea actorului.

Cariera

A urmat ceva studii la UC-Berkeley. S-a înscris la Neighborhood Playhouse în New York şi a debutat pe Broadway după absolvire.

Actorul american Eldred Gregory Peck s-a născut la 5 aprilie 1916 în La Jolla, statul California.

În 1943, a debutat, la Hollywood, în pelicula Days of Glory. Următorul film a fost The Keys of the Kingdon, pentru care a fost nominalizat la Oscar.

A mai jucat în filmul lui Alfred Hitchcock Spellbound (1945). Pentru interpretarea din pelicula The Yearling (1946) a primit o nouă nominalizare la Oscar şi una la Globurile de Aur.

A interpretat cu succes roluri în pelicule western. A fost nominalizat la Oscar pentru interpretarea din Gentleman’s Agreement (1947) şi pentru rolul din Twelve O’Clock High (1949).

Alege să se dedice doar proiectelor cinematografice care-i trezeau interesul pentru a le interpreta.

Captain Horatio Hornblower R.N. (1951) şi Moby Dick (1956) au fost două proiecte în care s-a implicat înainte de colaborarea cu Audrey Hepburn în filmul acesteia de debut Roman Holiday (1953).

Rolul Atticus Finch din pelicula To Kill a Mockingbird (1962), în regia lui Robert Mulligan, îi aduce actorului statueta Academiei Americane de Film pentru cel mai bun rol principal.

Interpretarea Atticus Finch a fost desemnată, în 2003, de către Institutul American de Film, drept cea mai însemnată interpretare a unui erou de film din ultimii o sută de ani.

Interpretarea căpitanului Keith Mallory din pelicula The Guns of Navarone (1961) a confirmat, din nou, internaţional, talentul şi abilităţile lui Gregory Peck pentru cea de-a şaptea artă, producţia fiind un adevărat succes în box-office.

Anii ’80 aveau să-l găsească interpretând roluri în proiecte pentru micul ecran, în miniseriile The Blue and the Gray (1982) şi The Scarlet and the Black (1983).

Colaborează cu Martin Scorsese, interpretând în pelicula Cape Fear (1991). A urmat rolul din Other People’s Money (1991).

În 1967, a fost recompensat cu premiul Jean Hersholt al Academiei Americane de Film pentru eforturile umanitare depuse în slujba industriei cinematografice.

A fost distins, de asemenea, cu Medalia Libertăţii a SUA.

Gregory Peck a murit, la 12 iunie 2003, la 87 de ani, în Los Angeles, unde este în mausoleul Catedralei Maicii Domnului și a Îngerilor.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola