Evenimentul Istoric > Articole online > Marea Ducesă Olga a Rusiei se teme să nu fie măritată cu Prințul Carol al României. Vizita ultimului Țar la Constanța
Articole online

Marea Ducesă Olga a Rusiei se teme să nu fie măritată cu Prințul Carol al României. Vizita ultimului Țar la Constanța

Pe 1/14 iunie 1914, familia imperială a plecat, la bordul yahtului imperial “Standard”, de la Livadia din Crimeea, reşedinţa de vară a Ţarului, spre Constanța.

Țarul era însoţit de întreaga sa familie, de ţarina Alexandra Feodorovna şi de cei cinci copii, Olga, Tatiana, Maria, Anastasia (mari ducese) şi de ţareviciul Alexei.

Prințul Carol, așteptat de iubită

Se vorbea că Marea Ducesă Olga ar fi fost făgăduită de soție prinţului Carol, viitorul rege Carol al II-lea al României.

Prințul și fusese într-o vizită în Rusia, dar comisese niște gafe care au făcut-o pe Olga să se opună total unei căsătorii.

Pierre Gilliard, profesorul de limbi străine al celor cinci copii ai ţarului, nota în cartea „13 ani la curtea Rusiei“ confesiunea făcută de Olga înainte de plecarea la Constanţa:

„Spuneţi-mi adevărul, domnule, de ce mergem în România? Nu mă refer la motivul oficial. Ştiu că toată lumea vorbeşte. Dar dacă eu nu vreau, nu se va întâmpla. Tata mi-a promis că nu mă va forţa, iar eu nu vreau să părăsesc Rusia. Aş fi o străină în ţara mea. Sunt rusoaică şi aşa vreau să rămân!“.

Însă vizita îi încurca planurile și Prințului Carol, a cărui iubită, Ella Filliti, îl aștepta în acea zi la Eforie Sud.

Relaterea gazetarului

“Este o sărbătoare cum nu am mai văzut la Constanţa. Cu ochii îl urmăm pe ţar.
Tăietura barbişonului îi prezintă faţa cam lunguiaţă.

Are ochii mari, albaştri, părul şi barba blonde ca spicul grâului. Un adevărat rus.

E cam emoţionat şi cam galben la faţă, se vede că nu e obişnuit cu atâta lume, atât de aproape de cortegiu, aclamându-l.

Şi se minunează Ţarul şi Augusta-i familie de libertatea noastră, de popularitatea de care se bucură suveranii noştri şi întreaga familie regală”, nota ziaristul Petru Vulcan.

Foto: Principele Ferdinand, Țarul Nicolae al II-lea și Regele Carol I

Yahtul „Standard” venise la Constanța flancat de două crucişătoare, „Cahul” şi „Almaz”, iar în imediata apropiere a Constanței se afla aproape întreaga flotă rusă din Marea Neagră.

Însoţit de cele 31 de salve de tun, trase în semn de salut de pe bricul „Mircea”, „Standard” a intrat în portul Constanţa, fiind pilotat de căpitanul român Botez (scriitorul Jean Bart).

Ţarul şi familia sa au debarcat lângă Pavilionul Regal (Cuibul Reginei), unde au fost întâmpinaţi de monarhii României şi conduşi spre un alt pavilion din apropiere, amenajat special pentru această vizită.

Primarul oraşului Constanţa, Virgil Andronescu i-a oferit lui Nicolae al II-lea, în semn de bun venit, pâine şi sare, pe o tavă de aur masiv, inscripţionată “România – iunie 1914”.

Zeci de mii de oameni veniseră să asiste la marele eveniment.

Familia imperială era speriată de atentate

Un incident avea să dea mari emoţii familiei imperiale a Rusiei.

Caii s-au oprit brusc în mijlocul mulţimii entuziasmate.

S-a produs o mică busculadă, iar ţarina s-a albit la faţă şi s-a ridicat în picioare şoptind vizibil panicată: „L’empereur, l’empereur!“.

Regina Elisabeta a strâns-o uşor de mână şi i-a zâmbit, ca s-o liniştească. Nu era niciun atentat în armonioasa şi pestriţa Dobrogea.

Era Regele Carol I care oprise alaiul pentru a anunţa că bravul Regiment 5 de Roşiori, distins în război şi care dădea onorul în faţa arcului de triumf, va purta numele Ţarului Nicolae al II-lea.

La şedinţa foto, făcută la pavilionul de primire, regele Carol I a afişat o mină senină în faţa cohortei de fotografi şi de reporteri, în care loc de cinste îi fusese rezervat fotografului constănţean N. Ioanid.

Însă Ţarul Nicolae al II-lea a trădat o nervozitate vizibilă.

Înăuntrul aparatelor cu burduf, în care fotografii îşi vârau capul, se putea ascunde un pistol, iar ţarul era conştient de pericol.

Întreaga vizită a durat 14 ore, după care Ţarul s-a retras alături de familie la bordul yahtului, părăsind apoi apele Constanţei… Peste trei săptămâni, asasinatul de la Sarajevo urma să arunce întreaga Europă în război.

Țarul Nicolae şi întreaga sa familie au fost asasinaţi de bolșevici pe 16 iulie 1918, la Ekaterinburg.

În fotografia de grup

În spate se văd: Carol I, alături de cea mai mica fiică a Țarului, Principesa Marioara, Principele Carol, Principesa Ileana, Principele Ferdinand, Regina Elisabeta și Țarul.
În rândul de mijloc: la capete, cele două fiice mijlocii ale Țarului, dintre care Marea Ducesă Tatiana ține în brațe pe Principele Mircea.
Între Principesa Maria și Țarină se află Olga.
Jos: Țareviciul Alexei și Principele Nicolae al României.

Registration

Aici iti poti reseta parola