Evenimentul Istoric > Articole online > Marea Britanie testează bomba nucleară pe sol australian
Articole online

Marea Britanie testează bomba nucleară pe sol australian

Singurele ţări care deţineau arme nucleare la momentul acela erau Statele Unite ale Americii şi URSS.

Marea Britanie a efectuat primul test nuclear din istoria sa la 3 octombrie 1952, devenind, astfel, a treia putere nucleară din lume.

Britanicii au decis să testeze noua armă în îndepărtata Australie, scrie history.com.

Este important de notat faptul că Australia nu mai era o colonie britanică la momentul respectiv, dar Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, era şi Regină a Australiei, ceea ce a şi rămas până azi.

Coincidenţă, doar, Regina Elisabeta a II-a a devenit suverană chiar în cursul aceluiaşi an (1952), şi a fost încoronată în anul care a urmat, după testul nuclear, notează sursa citată.

În ciuda faptului că Australia nu era atunci mai puternic legată de Marea Britanie decât acum, australienii i-au acceptat pe britanici cu testul lor pe teritoriul australian.

Testul a fost realizat în insulele Montebello, situate la mai puţin de 100 de kilometri de coasta nord-vest a Australiei.

Altfel spus, insulele se situează aproape exact în punctul opus al continentului, între Sydney şi Melbourne.

Bomba britanică conţinea circa 7 kilograme de plutoniu şi a provocat o explozie de peste 25 de kilotone. Bomba a explodat într-o lagună din insulele Montebello.

A fost amplasată pe o fostă navă de război, fregata HMS Plym. Bineînţeles, explozia ei a distrus complet nava cu pricina.

Scopul utilizării navei a fost acela de a verifica ceea ce se petrecea dacă cineva încerca să introducă o bombă nucleară în ţară (un scenariu care îi preocupa pe britanici).

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola