Evenimentul Istoric > Articole online > Marea Britanie testează bomba nucleară pe sol australian
Articole online

Marea Britanie testează bomba nucleară pe sol australian

Marea Britanie a efectuat primul test nuclear din istoria sa la 3 octombrie 1952, devenind, astfel, a treia putere nucleară din lume.

Britanicii au decis să testeze noua armă în îndepărtata Australie, scrie history.com.

Este important de notat faptul că Australia nu mai era o colonie britanică la momentul respectiv, dar Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, era şi Regină a Australiei, ceea ce a şi rămas până azi.

Coincidenţă, doar, Regina Elisabeta a II-a a devenit suverană chiar în cursul aceluiaşi an (1952), şi a fost încoronată în anul care a urmat, după testul nuclear, notează sursa citată.

În ciuda faptului că Australia nu era atunci mai puternic legată de Marea Britanie decât acum, australienii i-au acceptat pe britanici cu testul lor pe teritoriul australian.

Testul a fost realizat în insulele Montebello, situate la mai puţin de 100 de kilometri de coasta nord-vest a Australiei.

Altfel spus, insulele se situează aproape exact în punctul opus al continentului, între Sydney şi Melbourne.

Bomba britanică conţinea circa 7 kilograme de plutoniu şi a provocat o explozie de peste 25 de kilotone. Bomba a explodat într-o lagună din insulele Montebello.

A fost amplasată pe o fostă navă de război, fregata HMS Plym. Bineînţeles, explozia ei a distrus complet nava cu pricina.

Scopul utilizării navei a fost acela de a verifica ceea ce se petrecea dacă cineva încerca să introducă o bombă nucleară în ţară (un scenariu care îi preocupa pe britanici).

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola