Marea Britanie, tărâmul transformărilor. Camera Lorzilor, mutată la York

 

Premierul britanic Boris Johnson este pus pe fapte mari. De la Brexit, acum se gândeşte să mute definitiv Camera Lorzilor la York, în nordul ţării.

Dezvăluirea o face Sunday Times, care precizează că localitatea  fondată de romani şi renumită pentru impunătoarea sa catedrală, este cap de listă pentru noile planuri, şi că Birmingham este şi el în cursă.

Săptămâna trecută, Boris Johnson a cerut să fie efectuate lucrări în privinţa modelităţilor de mutare, dovadă suplimentară că tabăra conservatorilor vrea să îşi marcheze teritoriul în nord, unde voturile au adus victoria sa în alegeri.

Terenul

Un teren dezafectat aparţinând statului, situat în apropierea gării din York, a fost deja identificat drept loc favorit pentru construirea unui sediu pentru Cameră, scrie yorkmix.com.

Dacă York va fi ales drept noua reşedinţă a Camerei Lorzilor, va fi pentru prima oară când oraşul va fi un centru al puterii politice de la războiul civil englez (1642-1651), scrie sursa citată.

Drept mulţumire

La alegerile naţionale de luna trecută pentru camera inferioară, conservatorii lui Johnson au câştigat mai multe mandate în nordul Angliei, care votează în mod tradiţional cu Partidul Laburist (de opoziţie), asigurându-şi o largă majoritate în Parlament.

În vederea consolidării acestor câştiguri, Johnson a promis să sporească investiţiile în nordul Angliei, care a avut de suferit din cauza declinului industriilor grele şi a politicilor de austeritate ca urmare a crizei financiare, a relatat Sunday Times, fără a cita surse.

Camera Lorzilor, care datează din secolul al XIV-lea şi unde membrii nu sunt aleşi, ci numiţi de regină din rândul aristocraţilor şi al înaltului cler, este considerată în principal un mecanism de revizuire şi perfecţionare, dar are tehnic dreptul de a bloca legi. 

Paşii care se vor face

Amplasarea va fi determinată printr-o revizuire constituţională, care va fi lansată în primăvară, mai scrie Sunday Times.

Revizuirea Constituţiei va fi urmară de un concurs de arhitectură, pentru a se alege planul pentru noua clădire şi pentru a se găsi cel mai bun raport preţ-calitate.

 

 

Parteneri