Evenimentul Istoric > Articole online > Marea artistă îngenunchează pe scena Sălii Radio înainte să fie omorâtă
Articole online

Marea artistă îngenunchează pe scena Sălii Radio înainte să fie omorâtă

Pe 1 noiembrie, în jurul orei 1:00 a.m., Mihaela Runceanu este asasinată în garsoniera sa din București situată pe Șoseaua Mihai Bravu.

Pe 2 noiembrie, la doar 36 de ore de la comiterea crimei, Daniel Cosmin Ștefănescu este prins și arestat. Pe 4 noiembrie 1989 Mihaela Runceanu este înmormântată la cimitirul „Dumbrava” din Buzău.

A strangulat-o și i-a dat foc

Criminalul, Daniel Cosmin Ștefănescu, un tânăr de 21 de ani care-i ducea frecvent vedetei casete video, fusese chemat de artistă să vadă împreună un film la video. Se ştiau de aproape un an, de când o prietenă comună le făcuse cunoştinţă.

Mihaela nu a rămas să vadă pelicula pânâ la capăt. I-a spus bărbatului că merge să facă o baie şi apoi la culcare. A rămas ca el să plece când se termina filmul.

Potrivit anchetatorilor, după ce artista a adormit, Ştefănescu a sugrumat-o cu un cablu de telefon, apoi a început să care obiecte din casă în maşina pe care o parcase în faţa garsonierei.

Văzând că victima mai mişca, a stropit-o cu benzină şi a incendiat locuinţa.

Acasă la el s-au găsit lucrurile luate din locuința Mihaelei, iar concubina lui purta un inel de-al artistei. După un proces care a durat trei luni, acuzatul a fost condamnat pentru omor şi a primit 21 de ani de închisoare.

În 2006, după 17 ani de detenţie, Ştefănescu a redevenit liber pentru bună purtare. După eliberare, el a apărut în emisiuni tv, unde nu a mai recunoscut că ar fi comis crima, susţinând că este nevinovat.

Născută pe 4 mai

Mihaela Runceanu se născuse pe 4 mai 1955. A fost cântăreață de muzică ușoară și profesoară de canto la Școala Populară de Artă din București.

În 1970, a absolvit cursurile la școala elementară de pe lângă Liceul de muzică și arte plastice din Buzău. Urmează Liceul de muzică și arte plastice din Buzău, pe care îl absolvă, ca șef de promoție, în 1974.

În 1972 câștigă Premiul I la concursul „Tinerețea Buzoiană” cu piesa „Anilor” de Petre Magdin, prima recunoaștere publică a vocației de solist de muzică ușoară.

În 1974 este admisă la Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” (clasa profesor Victor Giuleanu), cu media 9,95 ; urmează, în paralel, cursurile școlii Populare de Artă din București (pe care o absolvă în 1977), clasa de canto condusă de profesoara Nina Bercaru.

În 1975 câștigă Trofeul „Steaua litoralului”, Constanța, obține premiul I la Festivalul „Constelații vâlcene”, Râmnicu Vâlcea și debuteză la Radio cu o piesă, în primă audiție, a compozitorului George Grigoriu.

Profesoara

În toamna anului 1980, Mihaela Runceanu devine profesoară la Școala Populară de Artă din București. Corepetitor la aceeași clasă, compozitorul Ionel Tudor.

Printre cei care i-au fost elevi se numără: Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Dana Dorian, Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Mădălina Manole, Nicola, Paula Mitrache, Miki (fosta solista a trupei K-pital), Maria Botta, Marinela Chelaru de la grupul „Vouă” ș.a.

În perioada 1980-1989, Mihaela Runceanu cântă la unele dintre cele mai renumite restaurante din București, cum ar fi: „Intercontinental”, „București”, „Continental”, „Salonul spaniol”, „Dorobanți”, „Melody” precum și la „Internațional” Sinaia și Timișoara.

De asemenea, în fiecare vară, în timpul vacanțelor, cântă pe litoral numai la restaurante de mâna întâi (ex: „Barul Paradis” din Jupiter).

Pe 30 octombrie 1989, a apărut la Electrecord, „Pentru voi, muguri noi”, cel de-al treilea și ultim disc al artistei.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola