Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Manuscrisul lui Napoleon despre Bătălia celor Trei Împăraţi și prețul lui fabulos
Articole online

Manuscrisul lui Napoleon despre Bătălia celor Trei Împăraţi și prețul lui fabulos

Un manuscris de 74 de pagini, dictat de Napoleon generalului Henri-Gatien Bertrand, corectat în mai multe locuri chiar de împărat, care taie cuvinte sau scrie pe margine remarci cu litere minuscule, este scos la licitație cu un preț de pronire de un milion de euro.

Manuscrisul unic dictat şi adnotat de Napoleon, în timpul exilului său pe insula Sfânta Elena, relatează în detaliu pregătirile şi desfăşurarea bătăliei de la Austerlitz din 1805.

În total, manuscrisul are 11 adnotări şi este însoţit de un plan al bătăliei pe hârtie de calc, desenat de general.

În anul bicentenarului morţii lui Napoleon, acest manuscris despre cea mai mare victorie militară a sa care va marca culmea gloriei sale, va fi expus la Paris pentru prima dată în perioada 27-30 ianuarie de către galeria „Arts et autographes” şi va fi scos la vânzare pentru suma de un milion de euro.

El a fost achiziţionat în anii 1970 de către proprietarul galeriei, Jean-Emmanuel Raux, expert în manuscrise şi autografe, care colecţionează documente despre Imperiu şi care l-a găsit printre hârtii în timpul vânzării de către moştenitorii Bertrand în castelul lor Châteauroux.

Aici a fost descoperit manuscrisul despre Bătălia celor Trei Împăraţi.

„Nimeni nu se uită la scrierile de pe insula Sfintei Elena de la acea vreme. Este cel mai fabulos document istoric care poate fi găsit în posesia unei persoane private asupra istoriei Franţei”, a declarat Jean-Emmanuel Raux, potrivit Agerpres.

Registration

Aici iti poti reseta parola