Evenimentul Istoric > Exclusiv online > Istoria universală > Mafiotul a evadat de 17 ori și a însoțit-o pe mama lui Rainier al III-lea de Monaco la nunta acestuia cu Grace Kelly
Exclusiv online

Mafiotul a evadat de 17 ori și a însoțit-o pe mama lui Rainier al III-lea de Monaco la nunta acestuia cu Grace Kelly

Porecla René la Canne sau René Șchiopul îi venea de la un glonț primit în picior care îl făcea să șchiopeteze, „bastonul” însemnând „picior” în argou.

„Deodată, două brațe m-au înconjurat.

– Nu fi prost, Girier! Esti gata! Nu atinge arma!

– Cum vrei să o scot! Nu mă pot mișca.

Un altul mă încătușează.

– Care e numele tău? Îmi place să știu numele tipilor care mă arestează.

– Roger Borniche.

– Oh, tu ești! Imaginează-ți că nu am mai reușit să te recunosc. Este păcat, da!”.

Avocatul lui René Girier i-a explicat ulterior: „Comisarul Chenevier și inspectorul Borniche au fost decorați, după arestarea ta, cu medalia de onoare a poliției acordată de Henri Queuille, ministrul Poliției în persoană”.

René la Canne i-a răspuns avocatului său: „Nu m-au furat… sunt polițiști buni!”.

René la Canne remarcă, de asemenea, în memoriile sale, relațiile pe care le întreținea cu Roger Borniche, care l-a vizitat de mai multe ori în închisoare: „De câteva luni îl întâlneeam frecvent în celulă. Avem relații amabile, chiar amicale. Deoarece a aflat de decizia mea de a încerca reintegrarea, m-a încurajat”.

Posteritatea

Viața lui René Girier a fost adusă pe ecran în filmul „René la Canne” cu Gérard Depardieu în rolul principal, bazat pe romanul lui Roger Borniche, care l-a arestat în Place de l’Opéra din Paris .

Începutul filmului Le Clan des Siciliens, de Henri Verneuil, este inspirat de evadarea lui René la Canne dintr-o camionetă penitenciară în noiembrie 1950.

René Girier s-a născut la 9 noiembrie 1919 în Oullins (suburbia Lyonului) și a murit 28 ianuarie 2000 într-o casă de pensionari din Reims.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola