Evenimentul Istoric > Articole online > Măcelul din Epoca Fierului înghețat de timp
Articole online

Măcelul din Epoca Fierului înghețat de timp

Descoperită în 1935, cu săpături efectuate pentru prima dată în 1973, vechea așezare La Hoya, în nordul Țării Bascilor, a fost distrusă în urma unui violent atac petrecut undeva între 350 și 200 î.Hr.

De atunci, așezarea nu a mai fost repopulată niciodată, iar cei care au murit în urma atacului au rămas acolo unde căzuseră, până când au fost scoase la lumină de săpăturile arheologice.

În speranța că vor afla mai mult despre acest atac, cercetătorii de la Universitatea din Oxford și o echipă de arheologi din Marea Britanie și Spania au studiat 13 schelete deja recuperate din sit, într-o primă șesiune de analize detaliate a rămășițelor umane.

Printre morți se numără bărbați, femei și copii.

„Unul dintre bărbați a suferit numeroase leziuni frontale, ceea ce sugerează că și-a înfruntat atacatorul”, explică Teresa Fernandez-Crespo, conducătoarea operațiunii de cercetare, citată de CNN. „Acest bărbat a fost decapitat, însă craniul său nu a fost descoperit și este posibil să fi fost luat ca trofeu”, adaugă ea.

Un alt bărbat a fost înjunghiat din spate, în vreme ce un borbat și o femeie aveau brațele tăiate, arată studiul publicat marți, 29 septembrie 2020, în publicația Antiquity.

Însă nu există nici o dovadă, afirmă cercetătorii, că supraviețuitorii ar fi revenit în așezare pentru a-și îngropa morții.

Analiza unora dintre schelete arată că morții au fost lăsați în clădirile în flăcări, în vreme ce alții au fost descoperiți pe străzi.

„De aici putem conchide că scopul atacatorilor a fost distrugerea totală a așezării”, spun cercetătorii, adăugând că atacul ar fi putut fi motivat de amplasamentul La Hoyei, așezat strategic între regiunea Cantabria de pe coasta spaniolă a Atlanticului, Mediterana și platoul interior al Spaniei.

Arheologii cred că La Hoya a fost un centru social, comercial și politic.

Ei afirmă că așezarea este singurul sit iberic din Epoca Fierului a cărui distrugere a fost provocată de comunități locale.

Săpăturile arată că în acea perioadă exista un război la o scară mai mare în regiune.

Atacul împotriva La Hoyei, care era apărată de ziduri defensive, a fost anterior sosirii romanilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola