Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Lupii de oțel ai României. Lista celor mai mari spărgători de case de bani
Articole online

Lupii de oțel ai României. Lista celor mai mari spărgători de case de bani

Însoțit de un polițist sub acoperire, Tic intra în „Cârciuma fără nume” unde mușterii erau „lână-n lână”: hoți, spărgători, borfași.

El surprinde o discuție de la o masă alăturată despre „Chinezu”, pe numele adevărat Godgei Ioel, un băiat deștept care, după ce dăduse cîteva lovituri de mare maestru, simțind că va cădea în plasa poliției o tăiase la Shanghai.

Cel mai bogat „român” din Shanghai

Unul dintre interlocutori spunea că Ioel era cel mai bogat „român” din Shanghai, propietar al celui mai mare hotel:

„Eu cred însă că n-a mai rămas pe acolo nicio casă de bani nejefuită. Cine ar putea bănui că hotelierul multimilionar, personajul care petrece cu cele mai distinse persoane, este, în fond, un spărgător de case de bani. Și încă unul de-al nostru…”.

„Chinezu” lucrase la Cernăuți cu banda internațională de polonezi și îi socotea pe cei de tipul celor doi care îl invocau „pureci”, adică „borfași”. O dată îl înjunghiase pe „Doctoru” pentră că-și permisese să spună că lucrează cu el.

Ghivint

Unul dintre cei doi interlocutori merse la masa gazetarului și se recomandă: Ghivint. Colegul lui i-a povestit lui Tic istoricul spargerii de la avocatul Wasilowsky:

„Într-o noapte un spărgător pătrunse în casa avocatului dr. Wasilowsky. Casa de bani conținea bijuterii după unii de câteva sute de mii de lei, după păgubaș bijuterii de 700.000 lei. Casa de bani a fost spartă prin spate, cu ajutorul unei „guri de lup”, un fel de clește de oțel asemănător cu gura unui lup care rupe, sfâșie… Casa a fost „încercată” mai întâi prin față, apoi prin colțul de deasupra și, în cele din urmă, prin spate, unde au și izbutit să facă două mari găuri pe unde au scos conținutul… Autorii au rămas nedescoperți… Afacerea asta a dat de lucru multor oameni.

Chiar banda lui Edy Wolf (FOTO), regele spărgătorilor caselor de bani, a trebuit să se lepede de această ispravă pe care o socotea mai prejos de metodele și măestria șefului… „Chinezu” nu putea fi, deși spărgător de meserie, înainte să plece la Shanghai, se ocupa cu traficul de femei și stupefiante.

Era un artist în felul lui, pentru că se strecura ca argintul viu printre picioarele polițiștilor. A fost de atâtea ori implicat în crime și spargeri și totuși a izbutit să fugă. Gurile rele spun că a fugit nu numai de teama poliției, dar și de teama unei bande de spărgători cu care era la cuțite.

Într-o dimineață, „Chinezu s-a trezit cu un cuțit înfipt în pernă și cu un bilețel pe care scria. „dacă în 24 de ore nu pleci din țară vei pleca, cu o asemenea sculă, pe lumea cealaltă”.

Câțiva „lupi de fier” celebri în perioada interbelică:

Edy Wolf, regele spărgătorilor de case de bani. Banda lui furase din seiful lui Krauthamer din Cernăuți bijuterii de 1.500.0000 și numerar 280.000 lei.

Zaharia Belinsky făcuse parte din banda lui Eddy Wolf.

Mentorul lui Wolf fusese marele industriaş cernăuţean Anton Lewinsky (Lippa Klissmann), care, înainte de a-şi începe ascensiunea economică, din postura de principal furnizor al ruşilor, fusese spărgător, dar unul cult şi inteligent, care vorbea patru limbi străine şi se afla în admiraţia întregii protipendade bucovinene.

Eduard Wolf era, în realitate, Rudolf Romanowsky, un distins, inteligent şi bogat… inginer bucovinean, căruia i se deschideau, în faţă, toate uşile, datorită prestigiului său profesional.

Goldstein Șmil, zis „Uliul”, era un vestit spărgător de case de bani, unul dintre cei mai primejdioși „lupi de oțel”.

Iacob Roll, student la medicină, era șeful unei bande de spărgători de case de bani, care număra câțiva intelectuali. Banda internațională a lui Iacob Roll a fost prinsă parte la București, parte la Cernăuți.

Belinsky Zaharia era șeful unei periculoase bande de spărgători, condamnat în 1935 la 10 ani de închisoare.

Grabois era un vestit spărgător internațional care l-a adus în șară pe Wolf, „regele lupilor de oțel”.

Fridman Iosif, fost student în Drept, din banda „intelectualilor”.

Magierka, „un artist în lumea spărgătorilor”, cu numele de Rudolf Gruski, cunoscut, în vechiul Regat, drept Ion Cercel.

Registration

Aici iti poti reseta parola