Evenimentele lunii septembrie

20 septembrie 1459 - A fost atestată documentar cetatea București. Hrisovul scris în limba slavonă a fost semnat de Vlad Țepeș, domnul Țării Românești; el întărea proprietatea lui Andrei și a fiilor lui (Iova și Drag) asupra cetății. Domnul Țării Românești a emis mai multe documente de cancelarie din București, ceea ce atestă statutul de reședință domnească a orașului.

01 septembrie 1484 - Campanie turcească în Moldova. Folosindu-se de lipsa din țară a lui Ștefan cel Mare (aflat în Polonia), turcii conduși de Ali, begul Rumeliei, însoțiți de domnul Țării Românești, Vlad Călugărul, pătrund în Moldova, prădând și arzând țara până la Suceava (19 septembrie); invadatorii sunt nevoiți să se retragă în fața lui Ștefan cel Mare, care îi urmărește până în apropierea Chiliei.

15 septembrie 1615 - Răscoala marii boierimi moldovene împotriva lui Ștefan Tomșa. Sprijinit de târgoveți, domnul înfrânge pe răsculați lângă Iași la Fântâna lui Păcurar; 75 de boieri sunt executați. Drept recompensă pentru ajutorul dat, locuitorii Iașilor sunt scutiți de toate dările în natură.

06 septembrie 1711 - Nicolae Mavrocordat (1680 - 1730) a fost numit Domn al Moldovei.

28 septembrie 1737 - Ioan Inochentie Micu Klein a prezentat Dietei ungare un memoriu, în numele „naţiunii române” din Transilvania, faţă de refuzul episcopului de a înlocui termenul „naţiune” cu acela de „români” sau de „plebea românească”. Dieta ungară nu a permis citirea documentului.

28 septembrie 1848 - Generalul Gheorghe Magheru hotărăște dizolvarea taberei de voluntari de pe ”Câmpul lui Traian” de la Râureni (Vâlcea), marcând sfârșitul revoluției din Țara Românească. 9 os al Partidului Național Țărănesc. Dintre directori: Petre Ciorăneanu (1930-1932), Mihai Ralea (1934- 1938), Demostene Botez (martie-iulie 1938) ș.a.

06 septembrie 1848 - Mare demonstrație populară la București. Mulțimea arde Regulamentul organic și Condica rangurilor boierești (”Arhondologia”), demonstrându-și atașamentul față de ideile revoluției.

13 septembrie 1872 - Inaugurarea Gării de Nord din București (numită până în 1888, ”Gara Târgoviștei”), odată cu deschiderea liniei ferate București- Ploiești și ianugurarea oficială a liniilor ferate București-Buzău și Galați-Tecuci-Roman. Terenul pe care a fost amplasată era proprietatea lui Dinicu Golescu și a fost dat ca zestre fiicei sale Ana, căsătorită cu Alexandru Racoviță.

15 septembrie 1896 - Inaugurarea, în prezența împăratului Franz Joseph I, a regilor Carol I și Alexandru Obrenovici, a canalului de navigație Sip pe Dunăre de la Porțile de Fier (lucrările au fost începute la 15 septembrie 1890).

28 septembrie 1914 - Urcarea pe tron a regelui Ferdinand, nepotul și succesorul regelui Carol I. Ferdinand se căsătorește în decembrie 1892 cu Maria (1875- 1938), principesă de Marea Britanie, având șase copii: Carol, Nicolae, Elisabeta, Marioara, Ileana, Mircea.

15 septembrie 1919 - Se constituie la Cernăuți Partidul Democrat al Unirii din Bucovina. La 23 ianuarie 1923, fuzionează cu Partidul Național Liberal. Președinte Ion Nistor. Editează cotidianul ”Glasul Bucovinei”(1918-1923).

17 septembrie 1935 - Constantin Brâncuși începe sa lucreze la proiectul ansamblului monumentelor de la Târgu-Jiu, consacrat eroilor cazuți în Primul Razboi Mondial.

17 septembrie 1935 - A încetat din viața Constantin Nottara, actor român, profesor la Conservatorul din București.

21 septembrie 1939 - Primministrul Armand Călinescu, principalul colaborator al regelui Carol al II-lea, la sugestia Berlinului, este asasinat de legionari. Îi succede la conducerea guvernului, pentru câteva zile, generalul Gheorge Argeșanu. Pe 28 septembrie, se formează un guvern prezidat de Constantin Argentoianu.

11 septembrie 1939 - Discuții între regele Carol al II -lea și prim-ministrul Armand Călinescu privind distrugerea instalațiilor petroliere în cazul unei invazii germane, solicitate de miniștrii Angliei și Franței.

26 septembrie 1944 - Este dat publicității Proiectul de platformă a Frontului Național Democrat (FND), elaborat de CC al PCR și propus tuturor forțelor democratice. Printre principalele prevederi figurează instaurarea unui regim de reală democrație, sprijinirea prin toate mijloacele a frontului antihitlerist, refacerea economiei naționale, înfăptuirea unei reforme agrare democratice etc.

09 septembrie 1946 - Reprezentanții Românei au prezentat la Comisia politică și teritorială a Conferinței de pace de la Paris cererea ca Ungaria să plătească României reparații de război, să restituie obiectele particulare ridicate din Transilvania după 1940 și să acorde României înlesniri de tranzit pe căile ferate.

06 septembrie 1950 - Marea Adunare Națională votează legea privind noua împărțire administrativ-economică în regiuni și raioane și legea privind înființarea sfaturilor populare ca organe locale ale puterii de stat.

26 septembrie 1951 - Decret privind instituirea titlului de ”Erou al Muncii Socialiste” și a medaliei ”Secera și ciocanul”.

16 septembrie 1976 - Inaugurarea oficială a intrării în exploatare a primei platforme de foraj marin,”Gloria”, construită integral în România. ”Gloria”, o platformă autoridicătoare, care are patru picioare cu zăbrele din material tubular, şi-a început activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanţă de 72 km, în largul Mării Negre, la o adâncime maximă a apei de 90 m.

10 septembrie 1989 - Nava fluvială de pasageri ”Mogoșoaia” a fost lovită de către un remorcher bulgar în zona portului Galați. Impactul a produs avarierea navei de pasageri și implicit scufundarea ei. Peste 200 de pasageri gălățeni și-au găsit atunci sfârșitul vieții în valurile Dunării, inclusiv echipajul navei și-a pierdut viața în acel tragic eveniment, fiind cea mai mare catastrofă petrecută vreodată pe Dunăre.

16 septembrie 1990 - Greva minerilor din Valea Jiului, condusă de liderul de sindicat Miron Cozma, care se deplasează la București pentru solicitarea revendicărilor, produce dezordine în rândul populației cu lozinci antiguvernamentale și antiprezidențiale. Revendicările au fost soluționate.

13 septembrie 1997 - Au loc primele alegeri municipale organizate dupa încheierea razboiului din Bosnia, în virtutea principiilor de pace ale carui baze au fost puse de Acordul de pace de la Dayton, semnat în 1995.

15 septembrie 1999 - Inaugurarea la București a Agenției Naționale pentru locuințe (A.N.L.) care pune la dispoziția solicitanților apartamente și case ce urmau să fie construite după semnarea contractului.

21 septembrie 2004 - Şeful diplomaţiei române Mircea Geoană a avut la New York o întâlnire bilaterală cu omologul ucrainean Constantin Grișcenko, ocazie cu care i-a cerut acestuia încetarea imediată a lucrărilor de construcție a canalului Bâstroe, până la elaborarea de către o comisie internațională de anchetă a unui studiu independent privind impactul lucrărilor asupra mediului înconjurător.

22 septembrie 2005 - Parchetul Național Anticorupție (P.N.A.) și-a schimbat denumirea în Departamentul Național Anticorupție (D.N.A.) printr-o ordonanță de urgență adoptată de Guvern. Daniel Morar va fi prim-adjunct al procurorului general al României și va fi procuror șef al Departamentului Național Anticorupție. Conform ordonanței, parlamentarii, membri ai guvernului, consilieri prezidențial de stat și județeni, consilieri guvernamentali, prefecți și subprefecți, vameși, conducători ai regiilor cu capital de stat, judecători și membri ai Curții de Conturi, vor fi cercetați pentru infracțiunile comise de către noul D.N.A.

07 septembrie 2005 - Începând cu 1 ianuarie 2007, serviciul militar nu va mai fi obligatoriu, tinerii vor face armată pe bază de voluntariat M.Ap.N și M.A.I. Astfel ultima recrutare pentru militari în termen se va face în octombrie 2006, pentru cei cu termen redus (absolvenți de instituții superioare de învățământ) în iunie 2006. Pe durata de război, de necesitate sau asediu, executarea serviciului militar devine obligatoriu pentru bărbați.

14 septembrie 2006 - A încetat din viață Siviu Brucan în vârstă de 90 de ani (n. 18 ianuarie 1916, București), profesor universitar, politolog, analist și om politic român.

14 septembrie 2007 - S-a semnat în limba română, la Craiova, Contractul de Privatizare a Uzinei de Automobile din Craiova, între reprezentanții Guvernului și Companiei de Automobile Ford, la care au participat premierul Călin Popescu Tăriceanu și autoritățile locale.



Registration

Forgotten Password?