Evenimentul Istoric > Articole online > Ludovic Orban a anunțat ce vor putea face românii după 15 mai
Articole online

Ludovic Orban a anunțat ce vor putea face românii după 15 mai

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că după data de 15 mai vor fi deschise hotelurile, dar nu şi restaurantele, având în vedere că acestea din urmă prezintă un mare risc epidemiologic în actuala pandemie de COVID-19, provocată de coronavirus.

„Vom deschide comerţul. Sigur, cu excepţia mallurilor. Dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, pentru că oamenii pot să cumpere şi atunci va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri.

Libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibil, pentru că o să crească consumul. (…)

Hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Astea vor rămâne. Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele – mai ales în spaţii închise – sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice. Şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise”, a precizat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Obligațiuni pentru români

Ludovic Orban a declarat că Guvernul se află într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le poate accesa şi că ia în calcul inclusiv emiterea de obligaţiuni pentru cetăţenii români.

„În ceea ce priveşte măsurile economice la care ne gândim, în momentul de faţă suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare.

Nu numai de evaluare, ci şi de implicare activă în creşterea resurselor financiare pe care le putem mobiliza pentru efortul de relansare economică. Sigur, aceste resurse provin din buget, din fonduri europene pe care le avem la dispoziţie.

De asemenea, provin din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din România, credite care pot fi luate de pe piaţa internaţională. De asemenea, intenţionăm să lărgim instrumentul emiterii de obligaţiuni pentru cetăţenii români, care să poată fi cumpărate de cetăţenii români, astfel încât să oferim un instrument suplimentar de economisire pentru cetăţeni şi să oferim posibilitatea cetăţenilor care au resurse pentru a putea economisi banii pe care îi au suplimentar în astfel de instrumente de economisire, cum sunt titluri de stat, obligaţiuni.

Chiar ne gândim ca anumite emisiuni să fie realizate pentru nişte obiective specifice, în care să implicăm cetăţeanul într-un program ‘Români pentru români’, ceva de genul acesta”, a arătat premierul.

Registration

Aici iti poti reseta parola