Lovitura de stat din Birmania: Beijingul nu a mâncat usturoi…

 

Oficiali guvernamentali chinezi neagă că Beijingul a dat undă verde și a sprijinit puciul care a avut loc în Birmania.

Forțele armate ale acestei țări din Asia de Sud-Est au preluat controlul asupra principalelor obiective guvernamentale, la primele ore ale dimineții de luni, 1 februarie, anunțând apoi dizolvarea Parlamentului.

Sute de politicieni, printre care consilierul de stat al Birmaniei, Aung San Suu Kyi, au fost arestați și soarta multora dintre ei este necunoscută.

Armata afirmă că alegerile generale din 8 noiembrie 2020, câștigate cu 61% de Liga Națională pentru Democrație a lui Aung San Suu Kyi, au fost fraudate.

„Teoriile acestea nu sunt adevărate”

Răspunzând unei întrebări adresate de un ziarist cu ocazia unei conferințe de presă, miercuri, Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a negat că Beijingul are ceva de a face cu puciul din Birmania. „Teoriile acestea nu sunt adevărate”, a spus el.  

Observatorii au atras atenția asupra reuniunii care a avut loc în ianuarie între ministrul chinez de Externe, Wang Yi, și generalul Min Aung Hlaing, care conduce acum guvernul militar din Birmania.

China este cel mai important partener comercial al Birmaniei, cu 30% din volumul total al schimburilor comerciale. Birmania nu ar putea supraviețui unui eventual boicot comercial al Chinei, scrie IntelNews.

China și Rusia blochează condamnarea puciului

Observatorii au remarcat reticența Chinei de a condamna puciul din Birmania. Marți, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, s-au reunit la New York pentru a studia posibilitatea unei declarații comune care să condamne puciul.

Mai multe organe de presă au afirmat că reprezentanții Rusiei și Chinei în Consiliu au blocat declarația, cerând „mai mult timp” pentru a-și consulta guvernele.

Miercuri, guvernul de la Beijing și-a exprimat indignarea în urma acestor relatări, declarând că este „consternat și șocat de scurgerea către presă a unor documente interne aflate în discuția Consiliului de Securitate”.