Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Lovitura comunistă de stat de la Praga (VIDEO)
Articole online

Lovitura comunistă de stat de la Praga (VIDEO)

Dintre toate țările din Europa de Est și Centrală eliberate de naziști și ocupate de sovietici, Cehoslovacia era singura care avea un partid comunist puternic.

Acesta obținuse 38% din voturile la alegerile din 1946 și deținea un loc important în guvern.

În iulie 1947, guvernul cehoslovac acceptă un ajutor din partea Statelor Unite, în cadrul Planului Marshall. Însă Stalin se opune.

Cehoslovacii nu au nici un mijloc de a se opune: Armata Roșie ocupă teritoriul țării de la căderea nazismului.

Pe acest fond, în toamna lui 1947, comuniștii cehoslovaci se activează pe toate planurile, la ordinele Moscovei. Ei fac să eșueze un proiect de alianță cu Franța. Țara începe să se izoleze de Occident.

O anchetă a poliției dezvăluie tentative de asasinat împotriva liderilor comuniști. Aceștia reacționează, acuzând un complot al „fasciștilor slovaci” urmărind să-l asasineze pe președintele Beneș.

Ministrul comunist de Interne pune tineri activiști la toate nivelurile poliției. Prin decret, el înlocuiește dintr-o lovitură opt comisari de poliție din regiunea Praga.

Considerând că decretul depășește înțelegerile politice, miniștrii necomuniști din guvern cer pe 17 februarie 1948 abrogarea actului normativ.

Pe 19 februarie, partidul comunist le cere militanților săi să se mobilizeze. A doua zi, miniștrii moderați din guvern își pun demisiile pe masă, în semn de protest.

Duminică, 22 februarie, în timp ce președintele Beneș se odihnește la țară (!), mai multe regimente de poliție iau cu asalt Praga (foto), la ordinul ministrului de Interne, efectuând primele arestări.

Miercuri, 25 februarie, președintele republicii se lasă convins să îi ceară lui Gottwald să formeze un nou guvern. Aparența de legalitate este salvată.

În realitate, este o lovitură de stat dată cu largul concurs al naivității politicienilor democrați cehoslovaci.

Pe 30 mai, se anunță că alegerile pe listă unică au fost câștigate cu aproape 90% de comuniști.

Pe 24 iunie, Gottwald devine președinte.

Ministrul de Externe, Jan Masaryk, fiul unuia dintre eroii independenței țării, obținută în 1918, este găsit mort sub ferestrele apartamentului său, pe 10 martie 1948, îmbrăcat în pijama, ucis pentru că s-a opus loviturii de stat.

Edvard Beneș, un alt erou al independenței, moare pe 3 septembrie 1948.

Cehoslovacia se adâncește în întuneric pentru patru decenii, alături de celelalte țări socialiste. Cu un scurt și luminos respiro, în 1968, prilejuit de Primăvara de la Praga.

În Occident, lovitura de stat de la Praga este privită ca un prim pas către un nou război mondial. Stalin încearcă zadarnic să sufoce Berlinul de Vest printr-o blocadă.

Pe 4 aprilie 1949, este semnat documentul de înființare al NATO. Războiul Rece începe.

Registration

Aici iti poti reseta parola