Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Locul primei explozii nucleare subterane
Articole online

Locul primei explozii nucleare subterane

Testul, cunoscut sub numele de Rainier, a fost prima detonare subterană și nu a produs nicio cădere radioactivă. Pentru test a fost folosit un focos W-25 modificat. Rainier a făcut parte dintr-o serie de 29 de teste a armelor nucleare, cunoscute sub numele de Operațiunea Plumbbob, care au fost efectuate la SNT între 28 mai 1957 și 7 octombrie 1957.

În decembrie 1941, guvernul SUA s-a angajat să construiască prima armă nucleară din lume, când președintele Franklin Roosevelt a autorizat finanțare de două miliarde de dolari pentru ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Proiectul Manhattan.

Primul test al armelor nucleare a avut loc pe 16 iulie 1945, la Trinity de lângă Alamogordo, New Mexico. Câteva săptămâni mai târziu, la 6 august 1945, președintele Harry Truman a autorizat aruncarea unei bombe atomice pe nume Little Boy peste Hiroshima, Japonia.

Trei zile mai târziu, pe 9 august, peste Nagasaki a fost aruncată o bombă nucleară numită Fat Man. Două sute de mii de oameni, conform unor estimări, au fost uciși în atacurile asupra celor două orașe, iar la 15 august 1945, Japonia s-a predat Puterilor Aliate.

Operațiunea Plumbbob din 1957 a avut loc într-un moment în care SUA erau angajate într-un război rece și o cursă a înarmărilor nucleare cu Uniunea Sovietică.

În 1963, SUA au semnat Tratatul de interzicere limitată a testelor, care interzicea testarea armelor nucleare în atmosferă, sub apă și în spațiul cosmic.

Un total de 928 de teste au avut loc în Nevada între 1951 și 1992, când SUA au efectuat ultimul test nuclear subteran.

În 1996, SUA au semnat Tratatul de interzicere a testelor, care interzice detonările nucleare în toate mediile.

Registration

Aici iti poti reseta parola