Locul de întâlnire preferat al membrilor trupei Beatles, clasat ca monument istoric de categoria întâi

 

Era un loc din Liverpool care devenise locul de întâlnire preferat al membrilor trupei Beatles.

De acum, Philarmonic Dining Rooms a devenit primul pub englez din epoca victoriană care primeşte statutul de clădire istorică de categoria întâi.

Localul, situat în faţa sălii de concert Liverpool Philarmonic Hall, este remarcabil pentru exteriorul său din piatră şi interiorul bogat decorat, scrie rfi.fr.

”Phil”, aşa cum este cunoscut în acest oraş din vestul Angliei, a fost ridicat de arhitectul Walter W. Thomas în 1898, în epoca de aur a construcţiei pub-urilor.

Legendarul John Lennon s-a plâns cândva că lucrul cel mai rău, ca membru Beatles, este să nu poţi să bei şi tu o bere la halbă, liniştit, la Phil.

Colegul său de trupă, Paul McCartney a revenit în oraşul în care trupa şi-a făcut un nume, surprinzând clienţii pub-ului cu un spectacol improvizat, în 2018.

Clasat ca monument istoric de categoria a doua începând din 1955, ”Phil” s-a alăturat acum altor nestemate arhitecturale, precum Palatul Buckingham şi Chatsworth House.
 Pentru Duncan Wilson, director general al Historic England, organismul responsabil cu aceste clasificări, clădirea reprezintă un martor remarcabil al epocii victoriene.

Includerea clădirii în categoria întâi ”va permite conservarea interiorului excepţional şi a exteriorului” extravagant, a adăugat el.

Uşa de la intrare este considerată una dintre cele mai frumoase din Anglia. În interior, mulajele, vitralii cu detalii şi şemineele cu mahon înconjoară barul în formă de potcoavă.

Proprietarul locului, Eamonn Lavin, vede această clasare în cea mai înaltă categorie a patrimoniului istoric drept o ”adevărată onoare” pentru această clădire cu ”istorie foarte bogată”, vizitată de ”oameni din întreaga lume” care vin să o admire şi să ”guste câteva beri”.