Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Liceul din Portland i-a înmânat diploma de absolvire abia după ce a obținut al doilea Premiu Nobel
Articole online

Liceul din Portland i-a înmânat diploma de absolvire abia după ce a obținut al doilea Premiu Nobel

Linus Pauling a urmat studii la Washington High School din Portland, dar abia în 1962, după ce obţine cel de-al doilea Premiu Nobel, liceul îi înmânează diploma de absolvire.

Din 1917, a studiat fizica, matematica şi chimia la Colegiul de stat din Oregon.

În 1922, a obţinut licenţa la Institutul californian pentru Tehnologie din Pasadena şi titlul de doctor în chimie.

Cu o bursă Guggenheim, s-a specializat la universităţi din München, Copenhaga şi Zürich.

Între 1937-1958, i s-a încredinţat conducerea laboratoarelor Gates and Crellin, din SUA.

A predat, ca profesor asociat, la universităţi ca Chicago, Oxford, Buffalo, Princeton şi Harvard.

Şi-a continuat activitatea ştiinţifică la Institutul de Ştiinţă şi Medicină din Palo Alto (California), care îi poartă acum numele.

Pauling a fost unul dintre fondatorii biologiei moleculare moderne.

Pentru lucrarea „Despre natura legăturilor chimice” (1939), în 1954 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Chimie.

Din anii 1950, Pauling s-a dedicat îndeosebi luptei împotriva testelor nucleare, fiind numit şi „Conştiinţa trează a Americii”.

Încheierea unui acord cu Moscova, în 1963, de limitare a experienţelor nucleare, datorat, între altele, şi eforturilor sale, i-a adus, în octombrie 1963, Premiul Nobel pentru Pace.

Un deosebit interes stârneşte teza sa din 1968, potrivit căreia vitamina C, administrată în doze mari, oferă nu numai protecţie împotriva răcelii, ci şi împotriva cancerului.

În 1974, Pauling s-a aflat printre semnatarii unei petiţii ce se pronunţa în favoarea eutanasiei în cazul bolnavilor incurabili.

În ultimii ani, s-a angajat în mişcarea de pace împotriva post-înarmării NATO şi a programului american al Iniţiativei de Apărare Strategică (SDI). În 1991, alături de alţi 42 de laureaţi ai Premiului Nobel, a semnat un apel adresat guvernelor din Est şi din Vest pentru stăvilirea războiului iugoslav împotriva Croaţiei.

Pauling a primit aproximativ 50 de titluri Doctor Honoris Causa.

A fost membru şi, respectiv, membru de onoare al multor academii şi asociaţii ştiinţifice, între care Academia Americană de Arte şi Ştiinţe, Academia Germană a Naturaliştilor „Leopoldina”.

A murit la 19 august 1994, în California.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola