Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Legenda născută pe 12 decembrie 1915
Articole online

Legenda născută pe 12 decembrie 1915

Când era adolescent, după ce a auzit înregistrările cântăreţului Bing Crosby, Sinatra a hotărât să se îndrepte spre o carieră muzicală.

S-a alăturat unui grup local numit The Hoboken Four, alături de care a câştigat un concurs de talente în 1935, pe popularul program de radio Major Bowes’ Amateur Hour.

Grupul a făcut o serie de turnee în ţară în acel an. Sinatra, având ambiţii muzicale serioase, a părăsit grupul şi în anii care au urmat a început să cânte cu trupe de dans locale şi pentru emisiuni radio la distanţă.

În 1939, a fost descoperit şi angajat de trompetistul Harry James, cu care a realizat şi primele înregistrări. A cântat cu trupa lui Harry James timp de şase luni şi împreună au făcut 10 piese.

În 1940, a debutat cu orchestra lui Tommy Dorsey, cu care a cântat până în 1942, când a început cariera solo.

În anii ’40, devenise una dintre cele mai mari atracţii ale radioului, ale spectacolelor de varietăţi şi unul dintre cântăreţii cu cele mai multe discuri vândute.

Primele sale succese cinematografice – în musicaluri ca Anchors Aweigh (1945) şi On the Town (1949) – i-au sporit şi mai mult popularitatea. Prin rolul soldatului Maggio, în filmul From Here to Eternity (1953), s-a dovedit a fi un actor de mare talent, fiindu-i decernat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar şi Globul de Aur la aceeaşi categorie. În 1965, a debutat ca regizor cu filmul None but the Brave.

La sfârşitul anilor ’50 şi ’60, cariera sa a devenit prolifică în calitate de producător, realizând filme precum A Hole in the Head (1959), Sergeants 3 (1962) şi Robin and the 7 Hoods (1964).

În paralel, şi-a continuat cariera de solist. După 1953, a cântat şi a înregistrat, folosind aranjamente realizate de Nelson Riddle, Billy May şi Gordon Jenkins. Dintre şlagărele sale amintim: New York, New York, Come Fly with Me, My Blue Heavens, The Lady is a Tramp.

În 1960, a înfiinţat casa de discuri Reprise. În asociere cu Warner Bros., care a cumpărat, mai târziu, Reprise, Frank Sinatra a înfiinţat propria sa companie de producţie de film independent, Artanis. După o scurtă pauză, la începutul anilor ’70 Sinatra a revenit pe scena muzicală cu albumul Ol’ Blue Eyes Is Back (1973), devenind şi mai activ.

În 1993, a recucerit publicul odată cu lansarea colecţiei Duets, între artiştii alături de care a înregistrat numărându-se Barbra Streisand, Bono, Tony Bennett, Aretha Franklin.

Frank Sinatra a evoluat în concert pentru ultima dată în 1995, la Palm Desert Marriott Ballroom, Palm Desert, California.

De-a lungul vieţii a fost distins cu numeroase premii şi distincţii. Printre acestea s-au numărat: o stea pe Hollywood Walk of Fame (2 august 1960), cetăţean de onoare al oraşului Chicago (24 septembrie 1975).

Artistul a murit la 14 mai 1998.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola