Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Legătura neștiută dintre marele chimist Costin Nenițescu și Elena Ceaușescu
Articole online

Legătura neștiută dintre marele chimist Costin Nenițescu și Elena Ceaușescu

După 4 ani de clasă primară și câțiva ani la seral, o regăsim pe Elena Ceaușescu doctorandă în fața unei comisii de profesori renumiți, printre care și Costin Nenițescu. Cum a reacționat chimistul de geniu la prezentarea lucrării Elenei Ceaușescu?

Înainte de momentul susținerii tezei de doctorat cu titlul „Poliomerizarea stereospecifică a isoprenului”, Elena Ceaușescu a avut un parcurs universitar fulgerător. Profesorul universitar Lavinia Betea amintește de această perioadă a vieții tovarășei în cadrul podcastului EVZ Capital, „Istoria Secretă”, moderată de jurnalistul Ionuț Cristache.

„În cazul ei se presupune că s-a făcut o secție specială doar pentru ea. Cert este că două dintre colegele ei, o anumită Florescu și o anumită Silvia Bittman, au fost printre apropiatele sale și în istoria ICECHIM-ului au o foarte bună reputație, sunt chiar nominalizate de câte ca unii ca fiind autoarele veritabile ale tezei de doctorat a Elenei Ceaușescu.”

Teza de doctorat a fost susținută cu ușile închise, lăsând loc la multe interpretări despre ajutorul pe care Elena Ceaușescu l-ar fi primit de la profesorii examinatori.

„Sunt foarte multe legende despre cum ar fi refuzat Nenițescu (n.r. Costin D. Nenițescu), dar Nenițescu se află în comisie.”, a arătat profesorul Lavinia Betea.

Directorul ICECHIM acuzat de homosexualitate și expediat din funcție

Elena Ceaușescu era încă departe de visul că ar putea ajunge în fruntea țării, dar se bucura de privilegiile asigurate de funcția importantă pe care Nicolae Ceaușescu o deținea la acel moment.

„Ceaușescu era primul om după Gheorghiu-Dej pe linie de partid. El era secretarul cu organizatoricul, era omul de care depindeau promovările celorlalți. (…) Și atunci, evident, această soție se bucura de niște privilegii cu totul și cu totul aparte și, la ceea ce am spune astăzi, tupeu, cu tupeul acesta al ei, totul a fost posibil. În 1964, ea era deja directoare la ICECHIM. Se spune că i s-a înscenat fostului director un proces cu acuzația de homosexualitate. A fost eliberat din funcție, s-a creat acest scaun liber pentru proaspăta absolventă care corespundea, avea diplomă și putea să devină directoare.”, a explicat profesorul universitar Lavinia Betea.

Povestea neștiută a Elenei Ceaușescu și detalii fascinante din biografia ei pot fi urmărite în cadrul  podcastului EVZ Capital „Istoria Secretă” moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, cu episoade noi în fiecare Marți și Miercuri de la ora 15:00.

Registration

Aici iti poti reseta parola