Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Lanțul Baltic: protestul anticomunist uitat
Articole online

Lanțul Baltic: protestul anticomunist uitat

Lanțul independenței

Evenimentul s-a petrecut la cea de-a 50-a aniversare a pactului Ribbentrop-Molotov, care a făcut ca statele baltice să fie anexate de Uniunea Sovietică. Astfel, la 23 august 1989, locuitorii celor trei țări au decis să-și facă auzită dorința de independență față de Uniunea Sovietică.

Andres Kasekamp, profesor de studii estone la Universitatea din Toronto, a spus că în spatele acestui eveniment s-au aflat “liderii Frontului Popular Eston. Acest lanț al celor trei țări a demonstrate că povestea spusă de Moscova, cu care încerca să convingă întreaga lume, nu era adevărată. Oamenii voiau să fie liberi.”

Evenimentul din 23 august 1989 a fost una dintre puținele ocazii în care țările baltice au ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale. În cele din urmă, căderea blocului comunist și a Uniunii Sovietice a dus la independența tuturor statelor.

Organizatorii au trasat o hartă a lanțului care avea treacă prin anumite orașe și sate, astfel încât lanțul să nu fie întrerupt. În cazul celor care nu se puteau deplasa, li s-au oferit curse gratuite pentru a ajunge la locația stabilită. În ziua evenimentului au fost mai multe emisiuni radio care ajutau la coordonarea oamenilor.

Moscova vrea să uite alianța cu Hitler

În tot acest timp, la Moscova, în Piața Pușkin s-a încercat o demonstrație de solidaritate cu cauza prezentată de statele baltice. Imediat, numeroși milițieni au intervenit, agenția de știri TASS declarând că 75 de persoane au fost arestate pentru vandalism și tulburarea liniștii publice.

“Important este că lanțul Baltic a avut loc la aniversarea pactului nazist-sovietic, lucru pe care guvernul rus vrea să-l uite. Vladimir Putin vorbește despre victoria sovietică din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind o sursă de mândrie pentru ruși. Ceea ce încearcă ei să uite este că la începutul războiului erau într-o alianță cu Hitler pe care l-au ajutat să invadeze Polonia. Din acest punct de vedere, nu le place să li se amintească de acest pact. ”

Registration

Aici iti poti reseta parola