Evenimentul Istoric > Articole online > La un pas de dezastru. Rusia își activează armele nucleare pentru prima oară
Articole online

La un pas de dezastru. Rusia își activează armele nucleare pentru prima oară

Este 25 ianuarie 1995. Comandamentul militar rus apreciază că racheta nu are decât câteva minute la dispoziție până să ajungă la Moscova.

În câteva momente, președintele rus Boris Elțîn, ministrul său al Apărării și șeful de cabinet au fost informați în legătură cu lansarea rachetei.

Activare

Sistemele de comandă nucleară au trecut în modul ”luptă”, iar valizele nucleare transportate de Elțîn și de ministru au fost activate pentru prima oară în istoria sistemului de armament de fabricație sovietică.

La cinci minute după detectarea lansării, comandamentul rus a calculat că punctul de impact al rachetei ar fi în afara frontierelor Rusiei.

După alte trei minute Elțîn a fost informat că lansarea nu făcea parte dintr-un atac nuclear surpriză al submarinelor nucleare occidentale, scrie history.com.

Concluziile au sosit cu câteva minute înainte ca Elțîn și comandanții armatei să ordone un răspuns nuclear bazat pe lansarea standard a protocoalelor de avertisment.

Adevărul

Ulterior, s-a aflat că racheta, lansată din Spitzberg, Norvegia, transporta instrumente de măsurare meteorologică științifice.

Cu nouă zile înainte, Norvegia notificase 35 de țări, printre care și Rusia, în legătură cu detaliile exacte ale prevăzutei lansări.

Ministerul rus al Apărării a primit anunțul din partea Norvegiei, dar a uitat să informeze personalul de gardă de la centrul de alertă timpurie în legătură cu iminenta lansare.

Cu această ocazie au apărut și îngrijorări serioase în legătură cu calitatea sistemelor nucleare ale fostei Uniuni Sovietice, scrie history.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola