La Gioale. Păstrătorii de legende. Colecții de fotbal și colecționari în post-socialism

 

La Palatul Suțu, din centrul Bucureștilor, Muzeul Municipiului București organizează joi, 13 februarie, ora 18.30, conferința „Păstrătorii de legende. Colecții de fotbal și colecționari în post-socialism”, susținută de Rareș Mușătoiu, sociolog, inițiator al proiectului La Gioale.

Conferința este organizată în contextul în care Bucureștiul va fi, în 2020, unul dintre orașele în care se va desfășura cel mai important eveniment fotbalistic continental, Campionatul European.

„Acest lucru va aduce după sine schimbări semnificative ale orașului la nivel reprezentațional.
Turismul motivat fotbalistic are legătură nu doar cu meciurile propriu-zise, dar și cu muzeele urbane dedicate acestui sport.

Instituții inexistente, la nivel formal, în capitală. Există însă, deloc știute, numeroase colecții personale, particulare, generate de acest fenomen al fotbalului.

Conferința de față își propune să investigheze colecțiile alternative, ale amatorilor și pasionaților, dedicate fotbalului.

Analiza este una antropologică, din perspectiva culturii materiale, și urmărește impactul acestor colecții în plan istoric, economic, social și reprezentațional.

Comercializarea fotbalului global și istoria recentă a echipelor bucureștene marcate de faliment economic, reconstrucție sportivă și identitară, dar și elementele sportive contestatoare conturează contextul social în care fenomenul colecționării capătă semnificații extrem de relevante pentru cercetarea antropologică”, se arată într-un comunicat al Muzeul Municipiului București.

Cine este conferențiarul

Rareș Mușătoiu este licențiat în Sociologie cu o teză despre suporteri de fotbal: „Ultrași, cultură post-pop și neoliberalism. O analiză a suporterilor de fotbal din Brașov”, publicată și disponibilă online în nr. 600 din Revista Cultura din 30.04.2019, iar în prezent urmează un program de masterat, Antropologie, Dezvoltare Comunitară și Regională în cadrul Universității din București.

Interesul său pentru aspectele socio-culturale ale fotbalului se concretizează în preocupări academice în care reușește să îmbine antropologia sportului, studiile despre modernitate și naționalism și cultură materială.

Este colaborator activ al publicațiilor online „Echipe de Tradiție” și inițiator al proiectului „La Gioale”, platformă de jurnalism sportiv construită în jurul grupurilor de ultrași, dar care abordează subiecte precum fotbalul drept motor de schimbare socială și incluziune, sau hocheiul, mecanism de comunicare inter-etnică.