Marţi, 19 noiembrie, fostul șef al statului în perioada 1996 – 2000 a împlinit 80 de ani.
Emil Constantinescu este un om foarte discret de când a părăsit scena politică.
Deși nu este prezent prea des în emisiuni tv, fostul șef de stat este invitat de multe ori la diverse conferințe, think-tank-uri și evenimente, în special în calitatea sa de fost președinte.
Activitate universitară și de ONG
Din decembrie 2000, după încheierea mandatului prezidenţial, Emil Constantinescu şi-a reluat activitatea universitară şi demersurile pentru consolidarea rolului organizaţiilor neguvernamentale, devenind preşedinte al Asociaţiei pentru Educaţie Cetăţenească – ASPEC, al Fundaţiei Române pentru Democraţie – FRD şi preşedinte – fondator al Institutului pentru Cooperare Regională şi Prevenirea Conflictelor – INCOR.
În anul 2001 a exercitat funcţia de preşedinte al comisiei internaţionale de monitorizare a alegerilor parlamentare din Tunisia, amintește RADOR.
Board-uri internaționale
Tot în anul 2001 devine membru fondator şi membru în Comitetul director al Clubului Politic Balcanic, iar în perioada 2001-2008 este ales membru în board-ul directorilor Institutului East–West din New York.
În perioada 2003-2007 este membru al Înaltului Consiliu al Organizaţiei Mondiale a Francofoniei, iar din 2006 este membru în Board-ul Internaţional al Centrului Internaţional pentru Tranziţie Democratică (ICDT) de la Budapesta.
În anul 2006 a lansat Forumul Generaţia Europeană XXI pentru a stimula formarea unei meritocraţii româneşti, tânără şi nouă.
Inițiative
În anul 2008 a fondat Forumul Academic Român, care îşi propune realizarea de către elitele intelectuale româneşti a unei viziuni asupra viitorului naţiunii române în prima jumătate a secolului XXI şi a unei Strategii de Dezvoltare Durabilă a României.
Board-ul internaţional al forumului include personalităţi marcante, printre care Boutros-Boutros Ghali, secretar general ONU în perioada 1992-1996, Frederico Major, director UNESCO în perioada 1987-1999, Ivo Slaus, preşedintele Academiei Mondiale pentru Artă şi Ştiinţă.
Din anul 2007 este co-chairman al World Justice Project, iar din 2008 unul din directorii WSJ.
În anul 2008 fondează „Forumul Noilor Democraţii” împreună cu Lech Walesa, fost preşedinte al Poloniei în perioada 1990-1995, Jelio Jelev, preşedintele Bulgariei între 1990 şi 1997, Frederik Willem de Klerk, preşedintele Africii de Sud între 1989-1994, Kim Young-sam, preşedintele Republicii Coreea în perioada 1993-1998 şi Francisco Guillermo Flores Perez, preşedintele Republicii El Salvador în perioada 1999-2004.
Din anul 2009 este invitat permanent şi speaker la Oslo Freedom Forum şi membru în Board-ul Institutului pentru Diplomaţie Culturală (ICD) din Berlin.
Din anul 2010 este felow al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă şi membru în Comitetul Director Internaţional al Habitat for Humanity, una dintre cele mai mari organizaţii umanitare din lume, fondată de preşedintele Jimmy Carter, iar din anul 2011, până în 2017, este preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin şi membru în Board of Trustees WAAS.
Din anul 2013 este membru în Board-ul Internaţional Nizami Ganjavi Internaţional Center, iar din anul 2014 este membru în Board of Directors al World University Consortium.
Începând cu anul 2017, este preşedintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.
A fost invitat să facă parte din juriile care acordă importante premii internaţionale: premiul european Coudenhove – Kalergi, premiul Lech Walesa, Gdansk, premiul Vaclav Havel pentru Disidenţă Creativă, Oslo Freedom Forum, Tesla Memorial Price, Global Round Table, Brusseles.
Citiți AICI despre biografia fostului președinte, în prezentarea agenției RADOR.
CREDIT FOTO: activenews.ro, flickr.com, Oslo Freedom Forum, Institutul pentru Diplomație Culturală