Pablo Picasso și-a trăit ultimii ani de viață în comuna Mougins din sudul Franței, unde a și murit în 1973. În toată această perioadă, l-a folosit pe Pierre Le Guennec pentru a-i rezolva problemele la sistemul de electricitate sau în alte treburi din gospodărie.
În noiembrie 2019, Le Guennec (80 de ani) și soția sa, Danielle (76 de ani), au fost condamnați pentru deținerea de bunuri furate, constând în 271 de portrete, schițe, desene, litografii și colaje realizare de artist de-a lungul a 40 de ani.
Condamnarea din 2019 vine după o condamnare inițială în 2016, care fusese anulată în 2018 de Înalta Curte a Franței. Aceasta a stabilit că neputându-se dovedi existența unui furt, cei doi nu pot fi condamnați pentru deținerea de bunuri furate.
O rejudecare a procesului din 2019 a stabilit din nou vinovăția soților Le Guennec, dictând o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, scrie Le Journal des Arts.
Lucrările în discuție au fost aduse în 2010 la Claude Ruiz-Picasso, unul dintre fiii artistului, pentru a fi autentificate, în vederea vânzării. După ce Claude a văzut operele, a sesizat poliția.
Soții Le Guennec au fost arestați, iar lucrările au fost confiscate. În timpul procesului, electricianul lui Picasso a declarat că acestea i-au fost dăruite de stăpânul său și de soția acestuia, Jacqueline, pentru serviciile aduse.
Comoara din sacii de gunoi
La apel, Le Guennec și-a schimbat povestea. El a pretins că operele i-au fost dăruite de văduva lui Picasso pentru a le păstra, după moartea pictorului în 1973. Electricianul a spus că văduva încerca să le ascundă astfel de fiul său vitreg, Claude.
Le Guennec a adăugat că Jacqueline a venit să-și recupereze lucrările, depozitate în 12 saci de gunoi, în garajul său, dăruindu-i unul ca recompensă.
În timpul procesului final, mai mulți martori au declarat că nici unul dintre membrii familiei Picasso nu ar fi renunțat la atât de multe opere de artă.
CBS News a informat că, la proces, fiica lui Picasso, Maya, a spus: „Tată meu era darnic – dădea cu ușurință, fie bani, fie un pulover, dacă ți-era frig. Dar să se despartă de operele sale? Nu!”
Maya a mai spus și că un portret al primei soții a lui Picasso, Olga Kohlova, realizat în primii ani de căsătorie se afla în colecție și el nu ar fi renunțat niciodată la această lucrare.
În schimb, Danielle Le Guennec a declarat că avea relații foarte strânse cu dna Picasso, arătând ca dovadă cărțile poștale pe care le-a primit de la ea.
Sentința dată de tribunalul din Lyon este și ultima pentru soții Le Guennec. Aceștia au epuizat toate recursurile oferite de legea franceză, dar continuă să-și declare nevinovăția.