Evenimentul Istoric > Articole online > Jurământul depus de toți bunicii și părinții tinerilor de astăzi. ”Voi fi credincios…”
Articole online

Jurământul depus de toți bunicii și părinții tinerilor de astăzi. ”Voi fi credincios…”

De atunci până în 1989, când a fost desființată, organizația a trecut prin mai multe schimbări, dar și-a păstrat caracterul inițial, acela de a controla îndoctrinarea copiilor și a le cultiva ”mândria patriotică pentru  realizările obținute în construcția socialismului”. Pionierii erau școlarii cu vârsta între 8 și 14 ani.

Mai târziu, în 1977, avea să apară și organizația copiilor de grădiniță, Șoimii Patriei. Structura adolescenților a fost Uniunea Tineretului Comunist.

În ultimii ani ai comunismului, între 1985 și 1989, organizația pionierilor a fost condusă de Poliana Cristescu, fosta soție a lui Nicu Ceaușescu.

Cei care intrau în organizație depuneau jurământtul de pionier: ”Eu (numele și prenumele), intrând în rândurile Organizației Pionierilor, mă angajez să-mi iubesc patria, să învăț bine, să fiu harnic și disciplinat, să cinstesc cravata roșie cu tricolor.” Era, practic, singurul jurământ fără cuvintele ”socialism” sau ”comunism”, dar jurământul era însoțit și de un legământ:

”Legămîntul pionierului

Voi învăța și voi munci pentru a deveni fiu de nădejde al patriei mele Republica Socialistă România; voi fi credincios poporului și Partidului Comunist Român; voi respecta neabătut îndatoririle pionerești.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola