Evenimentul Istoric > Articole online > John F. Kennedy, decorat ca erou de război, pentru că a salvat viaţa a 11 militari
Articole online

John F. Kennedy, decorat ca erou de război, pentru că a salvat viaţa a 11 militari

La 1 august 1943, un distrugător japonez lovea un vas torpilor-patrulă PT 109, pe care l-a rupt în două.

Distrugerea a fost atât de mare, încât alte vase PT americane din regiune au presupus că echipajul acestuia nu mai era în viaţă.

Doi membri ai echipajului au fost ucişi, este adevărat, dar 11 au supravieţuit, printre care şi locotenentul John F. Kennedy.

Avioane japoneze de vânătoare au atacat vase PT în Insulele Solomon, bombardând baza PT din insula Rendova, scrie history.com.

În ciuda bombardamentelor, PT-urile americane au decis să intercepteze aceste distrugătoare japoneze. În mijlocul luptei, japonezii de pe Amaqiri au lovit PT-109, lăsând în derivă cei 11 membri ai echipajului.

După cinci ore, cât au stat agăţaţi de rămăşiţele navei decimate, membrii echipajului s-au deplasat pe o insulă de corali. Kennedy a decis să înoate, în speranţa că va atrage atenţia unei nave, dar nimeni nu s-a apropiat de zona lor.

Când a hotărât să se întoarcă, curenţii puternici  şi problemele lui cu spatele, care se cronicizaseră, au făcut ca întoarcerea să fie dificilă.

S-a simţit foarte rău când a reuşit să ajungă pe insulă.

După ce şi-a revenit, echipajul de pe PT-109 a înotat către o insulă mai mare, crezând că este Nauru, dar, de fapt, era Insula Cross. Acolo au întâlnit doi indigeni, care au fost de acord să transmită un mesaj din partea lor.

Kennedy a băgat mesajul SOS într-o nucă de cocos. “Insula Nauru. Indigenul ştie poziţia. Poate pilota. 11 în viaţă au nevoie de o barcă mică”.

Mesajul a ajuns la locotenentul Arthur Evans, care supraveghea coasta insulei Gomu, aflată lângă o insulă ocupată de japonezi.

Un vas PT i-a dus pe toţi cei 11 înapoi la Rendova.  John F. Kennedy a fost decorat ca erou de război pentru că a salvat viaţa a 11 membri ai echipajului său.

Nuca de cocos folosită pentru trimiterea mesajului şi-a găsit un loc în istorie – şi în Biroul Oval.

În în 1963, povestea a fost transpusă pe peliculă, filmul „PT-109” avându-l pe Cliff Robertson în rolul lui Kennedy.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola