Evenimentul Istoric > Articole online > Jocul de cuburi atomice al lui Hitler
Articole online

Jocul de cuburi atomice al lui Hitler

Reactorul B-VIII era un proiect condus de celebrul fizician Werner Heisenberg, creatorul mecanicii cuantice. Heisenberg a fost capturat de Aliați în 1945.

Germanii aveau un laborator subteran în Haigerloch, ascuns sub o biserică. Aici funcționează astăzi un muzeu care se numește Atomkeller (Beciul Atomic), unde se află o replică a reactorului lui Heisenberg.

Miezul original al reactorului era format din 664 de cuburi de uraniu legate între ele în formă de candelabru cu corzi folosite în industria aeronautică.

Din cauza rivalității dintre grupurile de cercetători naziști, nu se aflau suficiente cuburi într-un singur loc pentru a construi un reactor. Cercetătorii americani au realizat că ar putea exista sute de astfel de cuburi de uraniu răspândite în întreaga lume.

Timothy Koeth, cercetător la Universitatea din Maryland, a primit în 2013 un colet la biroul său, cu un bilet nesemnat pe care scria: „Luat de la reactorul nuclear pe care Hitler a încercat să-l contruiască. Un dar de la Ninninger.”

Koeth habar n-avea cine este Ninninger, dar a efectuat cercetări în arhive care demonstrau că a existat suficient de multe cuburi de uraniu încât să le permită naziștilor să contruiască un reactor nuclear, dar acestea erau împrăștiate în mai multe puncte de cercetare din Germania.

Într-un studiu pe care l-a publicat în revista Physics Today, Koeth spune: „Acest experiment a fost ultima și cea mai aproape de reușită tentativă de a crea un reactor nuclear de sine stătător, dar nu era suficient uraniu în miezul său pentru a atunge scopul”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola