Evenimentul Istoric > Articole online > Japonia ar putea rămâne fără succesor la tron
Articole online

Japonia ar putea rămâne fără succesor la tron

Presiunea pe femeile din familia imperială japoneză este mare. Deși nu au dreptul să urce pe tron, ele trebuie să asigure un succesor pentru dinastia japoneză, scrie bluewin.ch. Fostul împarat Akihito are patru nepoți, însă doar unul dintre ei este băiat.

Fiindcă Naruhito are „doar“ o fiică, succesorul său este chiar fratele său mai tânăr Fumihito. Următorul și momentan ultimul succesor este fiul lui Fumihito, Hisahito, în vârstă de 12 ani.

O altă regulă care periclitează grav viitorul familiei imperiale din Japonia este interdicția ca fetele să se mărite cu persoane fără sânge nobil, deși bărbatii o pot face fără repercusiuni.

Practic, așa cum s-a mai întâmplat, ele se pot mărita cu cine doresc, însă își vor pierde statutul imperial, iar copiii rezultați dintr-un astfel de mariaj nu vor avea niciodată posibilitatea de a deveni succesori la tron. Astfel s-ar putea evapora pe cale naturală dinastia care persistă încă din secolul al V-lea.

Akihito și Michiko

În acest moment, casa imperială japoneză numără doar 10 membri. Soția fostului împărat Akihito, Michiko, are 84 de ani. Tatăl ei a fost un influent om de afaceri, patron al concernului de alimente Nissin Fluor Milling.

Ea a studiat literatura engleză și a scris și tradus cărți pentru copii. Cei doi s-au cunoscut în 1957 la un turneu de tenis și s-au căsătorit la doi ani după aceea.

Michiko Shoda a fost prima femeie din afara dinastiei care se alătura familiei imperiale, dar pentru asta împăratul a fost nevoit să schimbe câteva regulamente interne. Printre ele și dorința lui Michiko de a-și crește singură cei trei copii fără nici un aport din partea curtenilor.

Naruhito, Masako și Aiko

Noul împărat Naruhito, 59 de ani, a devenit al 126-lea împărat al dinastiei imperiale din Japonia. El s-a căsătorit cu Masako, un diplomat care a studiat la Harvard.

Naruhito a studiat la universitatea privată Gakushuin, apoi la Oxford. Cei doi s-au cunoscut la o petrecere în 1986.

Naruhito a așteptat șapte ani până când Masako și-a finalizat studiile.

A cerut-o de soție de trei ori, însă a fost refuzat la primele două tentative. Într-un final, ea a acceptat și cei doi s-au căsătorit în 1993.

Japonezii și-au pus mari speranțe că ea va reforma casa imperială într-o manieră modernă și internațională, însă după nașterea lui Aiko, Masako s-a retras din spațiul public, acuzând o formă severă de depresie.

În 2004, Naruhito a acuzat opinia publică de faptul că presiunea e mult prea mare pe Masako pentru a da naștere unui băiat și automat unui succesor la tron.

Prințesa Aiko (17 ani) ar fi putut deveni succesor la tron, dacă regulile casei regale nu interziceau acest lucru.

Fumihito, Kiko, Mako, Kako și Hisahito

Astfel, custodele coroanei este prințul Fumihito (53 de ani), cunoscut mai degrabă după porecla sa din copilărie Akishino.

În funcție de cât va trăi Naruhito, mandatul său de împărat va fi limitat. Există deja speculații că el va refuza succesiunea la tron, care va fi pasată către fiul său Hisahito.

Și el a studiat la Universitatea Gakushuin, unde și-a întâlnit viitoarea soție, Kiko.

Este considerat o fire libertină, care deviază de multe ori de la regulile stricte ale casei imperiale. Au împreună două fete și un băiat.

Prințesa Kiko (fostă Kawashima, 52 de ani) a crescut în SUA și Austria.

S-a întors în Japonia și s-a căsătorit cu Fumihito în 1990.

Prima lor fată, prințesa Mako (27 de ani) se află de mai mult timp în atenția presei mondene din Japonia, după ce s-a aflat că familia iubitului ei are mari datorii. Astfel, nunta dintre cei doi, programată pentru anul viitor, a fost amânată.

Prințesa Kako (24 ani) a absolvit Universitatea din Tokyo și a fost un an și la Universitatea din Leeds, însă nu va trebui să își caute un loc de muncă, fiindcă toată lumea se așteaptă să preia sarcinile administrative ale casei imperiale în viitorul apropiat.

După nașterea primelor două fete, presiunea pe umerii lui Kiko a devenit uriașă, casa imperială riscând încă de la acea vreme să rămână fără succesor la tron.

La 12 ani de la a doua naștere, după lungi așteptări și punând capăt presiunii publice, în 2006 s-a născut Hisahito.

Peste câțiva ani, pe umerii lui Hisahito va atârna presiunea de a avea un băiat, care să îi urmeze pe tronul Japoniei.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola