Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ivan a plecat la fratele său, Vaclav Havel
Articole online

Ivan a plecat la fratele său, Vaclav Havel

Fratele mai tânăr al scriitorului şi fostului preşedinte ceh Vaclav Havel, Ivan a murit duminică la vârsta de 82 de ani în casa sa din Kosik, în apropiere de Praga, a anunţat luni Biblioteca Vaclav Havel.

Împreună cu fratele său, Ivan Havel a fost unul dintre cofondatorii Forumului civic în noiembrie 1989, grupare care a jucat un rol important în tranziţia la democraţie a fostei Cehoslovacii.

După moartea lui Vaclav Havel în decembrie 2011, Ivan i-a dus mai departe proiectele prin publicaţii şi în calitate de consilier în diferite fundaţii precum iniţiativa de dialog Forum 2000.

Profesional, Ivan a urmat un traseu complet diferit de cel al fratele său, care avea înclinaţii artistice.

Specialist în calculatoare, Ivan a devenit un expert de succes în domeniul inteligenţei artificiale. El a fost totodată redactor-şef al revistei de popularizare a ştiinţei Vesmir (Univers) timp de aproape 30 de ani.

În perioada când Vaclav s-a aflat în închisoare din cauza opoziţiei faţă de regimul anilor ’70 şi ’80, Ivan a purtat o vie corespondenţă cu fratele său. Schimbul lor de idei a fost publicat în volumul „Scrisori către Olga”.

Cei doi fraţi provin dintr-o importantă familie din Praga de antreprenori şi intelectuali.

În interviuri, Ivan a povestit despre „copilăria fericită” pe care a avut-o în pofida celui de-al Doilea Război Mondial.

Deşi unii oameni au văzut în fratele său un „semizeu” după căderea comunismului, pentru Ivan, Vaclav a rămas întotdeauna o „persoană normal”, după cum a povestit acesta la un pot de radio ceh, cu trei ani în urmă.

Foto: Vaclav și Ivan Havel

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola