Evenimentul Istoric > Articole online > Istorie sub ochii noştri. Noul centru geografic al Uniunii Europene, după BREXIT
Articole online

Istorie sub ochii noştri. Noul centru geografic al Uniunii Europene, după BREXIT

Pe un câmp din Gadheim, un mic sat din landul german Bavaria, trei drapele, o stâncă şi o masă de picnic marchează punctul care va deveni, după Brexit, noul centru geografic al Uniunii Europene.

Calculul făcut de Institutul Francez pentru Informaţii geografice şi forestiere (IGN), bazat pe „un model gravitaţional”, este foarte serios: 9 grade, 54 de minute, 7 secunde Est (longitudine) şi 49 de grade, 50 de minute şi 37 secunde Nord (latitudine) sunt coordonatele unui punct aflat la doar câteva sute de metri de casele aflate pe raza localităţii Gadheim, situată într-o regiune viticolă din sudul Germaniei.

În rândul celor câteva zeci de rezidenţi ai localităţii, sentimentele sunt împărţite, alternând între o timidă mândrie locală şi regretul de a asista la ieşirea din UE a unui stat membru, relatează Karin Kessler, proprietara acelui teren, citată de 20minutes.fr.

O glumă de 1 aprilie?

Când s-a anunţat că Gadheim urma să devină centrul geografic al UE, Karin Kessler a crezut că era vorba despre o glumă de 1 aprilie, în 2017, la nouă luni după referendumul prin care Marea Britanie a votat pentru a părăsi Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, fiul său a găsit coordonatele şi i-a trimis o fotografie pe WhatsApp, povesteşte Karin Kessler.

Îngrijorări ale vârstnicilor

„Am făcut zoom şi i-am răspuns: ‘Ia te uită, se află pe terenul vecinului nostru’. Dar el mi-a răspuns astfel: ‘Ba nu, se află la noi, pe câmp!'”, a adăugat ea.

De atunci, municipalitatea locală şi Şcoala bavareză de amenajare peisagistică au creat o mică grădină în jurul punctului de acum devenit celebru, deşi incertitudinea legată de data Brexit-ului a durat multe luni.

„Uneori, mă întrebam dacă britanicii nu aveau altceva mai bun de făcut decât Brexit. Şi atât de mulţi oameni au manifestat pentru a rămâne (în UE, n.r.), încât chestiunea era cu adevărat deschisă”, a mai spus Karen Kessler.

Întrebări

Subiectul a generat şi o serie de îngrijorări în rândul unora dintre locuitori: tatăl ei, decedat anul trecut şi care a luptat în Al Doilea Război Mondial, vedea în Uniunea Europeană o garanţie a păcii şi a stabilităţii.

„Cred că mulţi oameni, mai ales cei care au cunoscut războiul, pot să se identifice cu acest lucru”, a declarat Karin Kessler, la câţiva paşi de un catarg fixat într-o stâncă şi vopsit în roşu şi alb, care desemnează noul centru geografic al Uniunii Europene.

Uşor înclinat, el indică direcţia spre Westerngrund, un alt sat aflat la circa 60 de kilometri şi care este fostul centru geografic al UE, detronat de Gadheim.

Pentru primarul Brigitte Heim, observarea tergiversărilor britanice timp de multe luni a fost „înfricoşătoare”, dar rezidenţii au considerat întotdeauna notorietatea lor geografică un fel de „cadou pentru o perioadă limitată”.

Statut temporar

Şi poate că „dacă scoţienii reuşesc să se elibereze, centrul ar putea să se schimbe din nou”, a glumit Karin Kessler.

În această zonă viticolă, unii „au sperat că Brexitul nu va avea loc, pentru a păstra Europa aşa cum o cunoaştem”, a explicat Jurgen Gotz, primarul din Veitshochheim, o comună apropiată de Gadheim, care este un sat prea mic pentru a avea un primar propriu.

Cu toate acestea, localităţile din regiune se mândresc cu legăturile pe care le au cu restul continentului, Veitshachheim fiind înfrăţit cu oraşe din Italia, Franţa şi Cehia, aflându-se totodată pe ruta unui important gazoduct european şi pe unul dintre traseele care duc spre Santiago de Compostela.

Viitorul

Pe viitor, „nimeni nu ştie ce efecte va avea Brexitul pentru Marea Britanie şi restul Europei”, afirmă Jurgen Gotz. „Totul va depinde dacă Marea Britanie reuşeşte să profite de această ieşire, ceea ce ar putea să încurajeze alte state să o imite”.

Un lucru este însă sigur: centrul geografic al UE se află doar temporar în Gadheim, care va pierde probabil acest statut într-o bună zi. „Sper că va fi aşa pentru că o nouă ţară se va fi alăturat UE, nu pentru că una va fi ieşit”, a adăugat primarul german.

Registration

Aici iti poti reseta parola