Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Istoria pariurilor sportive
Articole online

Istoria pariurilor sportive

Grecii au inventat Jocurile Olimpice și istoricii consideră că tot ei au fost primii oameni care au efectuat și pariuri sportive. O făceau de distracție și în încercarea de a-și demonstra măiestria în a anticipa deznodământul unor evenimente.

Nu a durat mult și acest obicei a ajuns și în Imperiul Roman. Aici, foarte populare erau pariurile pe luptele pe gladiatori și pe cursele cu care de lupte. Ulterior, pariurile au ajuns și în Imperiul Bizantin.

Printre oamenii care obișnuiau să parieze erau nobilii acelor vremuri, conducătorii, dar și fermierii.

Pe măsură ce timpul a trecut, pariurile au rămas o activitate întâlnită printre oameni. Iar popularitatea lor a fost foarte mare în secolele XVI și XVII în Marea Britanie, unde se paria în special pe curse de cai.

În acele vremuri, pariurile nu erau încă reglementate, iar totul se baza pe un sistem de creditare. Totuși, guvernul britanic a decis să interzică jocurile de noroc în pub-uri, iar acest lucru a dus la deschiderea unor agenții de pariuri. Practic, britanicii au reglementat situația jocurilor de noroc în anul 1845.

Desigur, situația era diferită față de cea din zilele noastre. Acum se poate juca pe mii de evenimente din toată lumea, se poate miza la pariuri sportive live și pe numeroase sporturi. Totuși, anul 1845 rămâne un punct important în istoria pariurilor sportive.

E inedit faptul că pariurile pe bani încă erau rare în acele vremuri, iar oamenii obișnuiau să mizeze pe diverse obiecte. Iar casele de pariuri trebuiau să evalueze valoarea acelor obiecte. În multe situații inclusiv cei care pariau trebuiau să fie de acord cu valoarea estimată a obiectiului.

Ulterior, casele de pariuri au introdus în mod uzual pariurile pe bani, dar și cotele fixe pentru fiecare cal participant la o cursă.

Franța a legalizat și ea pariurile pe curse de cai în data de 2 iunie 1891.

Fotbalul a impulsionat pariurile sportive

Pe măsură ce popularitatea fotbalului devenea tot mai mare, oamenii au început să parieze și pe meciuri. Iar în anul 1923 compania Littlewoods, înființată în Liverpool de John Moores, a introdus posibilitatea de a paria pe 10, 11 sau 12 meciuri din weekend-ul următor.

Sistemul 1X2 a devenit popular în Europa după Al Doilea Război Mondial. Și pe atunci erau totuși populare pariurile pe 10-12 meciuri, astfel că mulți istorici aseamănă acest fenomen cu o loterie, în condițiile în care șansele de câștig nu erau la fel de mari ca în zilele noastre.

Totuși, oamenii erau foarte interesați de acest sistem și efectuau pariurile chiar și prin poștă, iar ulterior s-a trecut și la un sistem de pariere telefonic.

 Internetul a revoluționat lumea pariurilor

 Adevărata revoluție  în istoria pariurilor s-a produs însă în 1994, când Antigua și Barbuda a acordat primele licențe companiilor care doresc să activeze în domeniul jocurilor de noroc pe Internet, iar primele site-uri au apărut după 1995.

De la an la an, oferta caselor de pariuri s-a îmbunătățit și numărul celor care se distrează făcând această activitate a crescut considerabil.

Lucrurile au evoluat în așa fel încât oamenii pot paria de oriunde pe zeci de sporturi și mii de evenimente. Iar la multe meciuri sunt peste 100 de opțiuni de pariere. De asemenea, a fost introdusă și posibilitatea de a paria live, astfel că oamenii au posibilitatea să se distreze în timp ce urmăresc meciurile. Ulterior, casele de pariuri au introdus și opțiunea live streaming, prin care utilizatorii pot să vadă meciurile direct pe platforma operatorului.

Astăzi se poate paria pe filme, muzică, politică și multe altele

Pariurile au devenit un adevărat fenomen, iar interesul oamenilor a dus și la apariția unora speciale. Spre exemplu, oamenii au posibilitatea să parieze nu doar pe sport sau curse de cai sau câini, ci și pe evenimente de o importanță majoră.

Spre exemplu, cele mai importante alegeri din lume sunt incluse și ele la pariuri. Oamenii au avut posibilitatea să parieze pe alegerile prezidențiale din SUA 2020 și o pot face încă de astăzi chiar și pe cele din 2024.

De asemenea, s-a putut miza inclusiv pe concursul muzical Eurovision, în care reprezentanta noastră, Roxen, nu a reușit să se califice în finală.

Pariurile la Premiile Oscar, Globurile de Aur, BAFTA și Grammy sunt deja ceva obișnuit și sunt foarte populare.

Totodată, cele mai importante emisiuni TV din lume sunt și ele incluse la pariuri și se poate miza pe câștigătorii concursurilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola