Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria invenției pe care se bat oamenii în pandemia de COVID-19. Prima dată când au fost golite magazinele
Articole online

Istoria invenției pe care se bat oamenii în pandemia de COVID-19. Prima dată când au fost golite magazinele

Vechii greci aveau chiar pietre sau bucăţi de lut, pe când romanii descoperiseră bureţii de mare, mai moi.

Unde se găsea se apela la coji de nucă de cocos și zăpadă. Chinezii, de ştiau să facă hârtie încă înainte de Hristos. Dacă la început nu s-au gândit să o valorifice la toaletă, prin secolul VI, le-a venit această idee salvatoare. Un învăţat al vremii spunea într-o lucrare că alege hârtiile care vor merge la toaletă, în funcţie de ceea ce era scris pe ele, textele importante fiind scutite de această soartă.

Prin secolul XIV, chinezii produceau deja hârtie, apoi bucăţi de ţesătură moale, special pentru toaletă.

În alte părţi ale lumii, apucăturile chinezilor erau socotite neigienice, oamenii preferând metoda cu apă şi săpun.

Genialul american

Americanul Joseph Gayetty a produs în 1857 produs modern, care nu era făcut chiar din hârtie, ci din ingrediente vegetale, îmbibate cu extract de aloe vera.

Foiţele respective se vindeau ca medicament, căci Gayetty le considera capabile să prevină hemoroizii. Aşa de mândru era de descoperirea lui, încât şi-a trecut şi numele pe hârtia igienică.

Deşi produsul s-a găsit până prin anii 1920, el n-a avut mare succes fiindcă oamenii nu înţelegeau de ce ar trebui să plătească pentru hartia igienică din moment ce ar putea folosi ziare sau cărţi pe care oricum dădeau bani.

Mai mult, le era ruşine să ceară hârtie igienică la magazin sau farmacie, căci pe atunci mersul la toaletă era o rușine.

Adevăraţii inventatori ai hârtiei igienice moderne, fraţii Scott, au refuzat să spună ccu ce se ocupă. Totuşi, produsul lor a avut mai mult succes. Nu se ştie cum, lor le-a venit pentru prima dată ideea de a înfăşura hârtia igienică pe un cilindru, care pe atunci nu era găurit. Dar mai târziu s-au gândit şi la asta.

În anii 1880 cineva şi-a dat seama că prin cilindrul gol al hârtiei igienice s-ar putea introduce un soi de suport, care să facă folosirea mai comodă. în anii 1940 s-a inventat hârtia din două straturi .

Producătorii de hârtie igienică se lăudau pe atunci că aceasta este recomandată atât de medici cât şi de instalatori.

Prima criză

Prin anii 1970 produsul despre care nimeni nu vorbea a devenit indispensabil pentru americani. Când un prezentator TV a glumit că va fi criză de hârtie igienică, oamenii au dat fuga la magazine să-şi facă stocuri serioase, aflăm de pe unica.ro.

În urmă cu zece ani, americanii se temeau că hârtia igienică va deveni în curând un produs de lux şi se întrebau cum ne vom descurca fără. Adevărul este că şi astăzi sunt oameni care nu folosesc hârtia igienică, ci apa. În Japonia s-a inventat toaleta cu bideu inclus, care are şi efect de uscare datorită unui jet de aer cald.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola